Recessie zou positief zijn voor goud en goudaandelen, ook koper is een kanshebber

Een recessie zou positief zijn voor goud en goudaandelen, zei Adrian Day, voorzitter en CEO van Adrian Day Asset Management.

Hij verwijst daarbij naar een grafiek die alle recessies sinds de jaren 1960 liet zien. In elke recessie behalve één steeg de prijs van goud. In de meeste recessies stegen ook de goudaandelen en in sommige gevallen zelfs tot 200 procent.

“Voor mij is de les heel duidelijk,” zei Day. “Je wilt zeker goud bezitten tijdens een recessie, en waarschijnlijk wil je ook goudaandelen bezitten.”

Day wees erop dat de afgelopen paar jaar ongebruikelijk waren, omdat goud de enige sterke presteerder was onder goud- en zilveractiva. De goudprijs werd namdelijk ondersteund door de aankopen van centrale banken.

Day twijfelt geen moment  dat de Fed de rente dit jaar zal verlagen, en als goud de $ 2.100 per ounce bereikt, zullen de beleggers mensen heel snel terug in het gele metaal stappen. Maar ook andere metalen bieden volgens hem kansen.

Day zei dat hij zich vooral richt op metalen met een tekort aan aanbod, zoals koper. Hij noemde als factoren onder andere de sluiting van Cobre Panama, een lagere productie bij Codelco en Rio Tinto en het ontbreken van grote nieuwe mijnen die het tekort kunnen compenseren. Dus hij denkt dat het aanbod van koper krap zal zijn en dat zal uiteraard zeer positief zijn voor de koperprijs.

Day zei dat hogere rentetarieven de financiering van junior-ondernemingen in de grondstoffensector hebben geschaad, en merkte op dat de aandelenmarkten zo zwak zijn dat het moeilijk is om geld op te halen zonder buitensporige verwatering van de uitstaande aandelen. Dit biedt kansen voor royalty- en streamingbedrijven, maar de royaltybedrijven zijn niet geïnteresseerd in kleine deals. De junioren, de exploratie-aandelen liggen er momenteel echt verweesd bij,” zei hij. “Maar daar zal dus verandering in komen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *