China bevindt zich midden in een deflatoire spiraal

De Chinese inflatiecijfers voor januari wijzen volgens Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild op het voor de hand liggende: China bevindt zich midden in een deflatoire spiraal. Het CPI-cijfer daalde met 0,8%, het snelste tempo sinds de Great Financial Crisis en veel slechter dan het consensuscijfer van -0,5%, terwijl de PPI nog eens 2,5% daalde. Wat voor de 16e maand op rij een negatieve waarde opleverde. In alle eerlijkheid/ aangezien de prijzen voor varkensvlees en voedingsmiddelen daalden, ziet het CPI-cijfer er slechter uit dan het kerninflatiecijfer van +0,4% op jaarbasis, maar toch mogen er volgens Vranken vraagtekens bij worden geplaatst.

De dalende inflatiecijfers impliceren een stijgende reële rente, die vandaag de dag de binnenlandse groei buitensporig schaadt. De oplossing ? Verlaag de rente agressief om de reële rente omlaag te krijgen. Maar dat zal volgens Vranken niet noodzakelijkerwijs de vraag op gang brengen.

De Chinese particuliere sector en een deel van de publieke sector (provincies en lokale overheden) betalen momenteel hun schulden af. Daarom zullen ze geen extra schulden aangaan. In het beste geval kunnen ze de kosten van hun schulden verlagen door zich te herfinancieren. De vergelijking met het verloren decennium van Japan blijft het Chinese perspectief achtervolgen. En dat is volgens Vranken geen goed signaal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *