Wat bekent Chinese Nieuwjaar dit jaar voor de goudmarkt?

Goudhandelaren en investeerders hielden nauwlettend in de gaten hoe consumenten in China zich voorbereidden op de viering van het Chinese Nieuwjaar (CNY), aangezien de grootste markt voor edelmetalen ter wereld zich klaarmaakt voor de festiviteiten. Hoewel het traditioneel is om goud te kopen in de aanloop naar het jaarlijkse festival, zijn er dit jaar een aantal unieke factoren die de goudverkoop tijdens de vakantie kunnen beïnvloeden.

Chinese goudaankopen waren vorig jaar sterk, zelfs toen de prijs van het edelmetaal op de lokale markt nieuwe all-time highs bereikte. Het Chinese Nieuwjaar viel dit jaar op zaterdag 10 februari en markeerde het begin van het jaar van de Draak, waarbij Chinese werknemers een vakantieweek hebben van 10 tot 17 februari.

Volgens consultants van Metals Focus, een onafhankelijk bedrijf voor edelmetalen gevestigd in China, is het dit jaar moeilijk te voorspellen hoe de goudverkoop zal verlopen, vanwege verschillende ongebruikelijke elementen.

“Het Jaar van de Draak zou normaal gesproken de vraag naar sieraden een grote impuls moeten geven, omdat het een zeer gunstige tijd is”, vertelden ze aan Kitco News. “Bovendien is de vraag naar goudsieraden op consumentenniveau in China over het algemeen redelijk goed geweest, geholpen door gunstige smaken/modetrends, de interesse van consumenten in quasi-investeringssieraden, de voorkeur van jongere consumenten voor goud,” en andere ondersteunende factoren.

Desondanks zien consultants van Metals Focus ook “aanzienlijke tegenwind” voor consumentenaankopen van goud in het land, waaronder “uitdagende economische omstandigheden” in China, de “historisch hoge” goudprijs en concurrentie voor de aantrekkingskracht van sieraden van reizen, ervaringen, uit eten gaan en andere activiteiten.

“Denk eraan, dit is pas het tweede CNY na de pandemie, en sommige mensen konden vorig jaar niet zoveel doen als ze hadden gewild, omdat vluchten nog steeds duur waren, het te snel na de lockdowns was, enzovoort,” zeiden ze. “We verwachten redelijk goede verkopen, maar waarschijnlijk geen vuurwerk, althans qua vraag.”

“In waarde verwachten we dat de verkopen behoorlijk indrukwekkend zullen zijn.”

Ze voegden eraan toe dat omdat de verkopen tijdens het Chinese Nieuwjaar vorig jaar vrij sterk waren, “rekening houdend met deze tegenwind, kunnen we over het algemeen een jaar-op-jaar daling verwachten in de detailhandelsverkopen gedurende de feestperiode.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *