Zuid-Europa dreigt in snel tempo zijn status van favoriete vakantiebestemming te verliezen, Baltische landen worden steeds populairder

Broeierig hete klimatologische omstandigheden in Zuid-Europa zouden een snelgroeiende trend onder vakantiegangers kunnen versnellen, aangezien meer toeristen prioriteit geven aan mildere temperaturen of reizen buiten het seizoen om te voorkomen dat ze hun vakantieperiode in een drukkende hitte moeten doorbrengen.

Europa ervaart momenteel enkele van de heetste temperaturen van de zomer tot nu toe, met naar verwachting een hittegolf die het kwik de komende dagen dicht bij recordniveaus zal houden.

Een intense en langdurige reeks hittegolven bracht onlangs temperaturen tot meer dan 45 graden Celsius in delen van Griekenland, Oost-Spanje en Sardinië en Sicilië in Zuid-Italië.

Uit gegevens van de European Travel Commission, een non-profitorganisatie gevestigd in Brussel, bleek eerder deze maand dat reizigers die tussen juni en november van dit jaar naar het zuiden willen reizen met 4% zijn gedaald ten opzichte van 2022. Verwacht wordt dat die trend zich de komende jaren zal verderzetten.

Spanje was en is nog de meest populaire reisbestemming, met 8% van de respondenten die in de komende maanden een lokale vakantie plannen, aldus de ETC. Het Zuid-Europese land werd op de voet gevolgd door Frankrijk (7%), Italië (7%), Griekenland (5%) en Kroatië (5%).

De populariteit van mediterrane vakantiebestemmingen daalde echter met 10% in vergelijking met vorig jaar, toen Europa de heetste zomer ooit beleefde.

De afnemende populariteit van mediterrane landen als vakantie hotspots zou kunnen samenvallen met een opkomende trend van vakantiegangers die op zoek zijn naar nieuwe bestemmingen met lagere temperaturen.

In Estland, bijvoorbeeld, schommelen de gemiddelde zomertemperaturen rond de 20 graden Celsius en komen de meetwaarden zelden boven de 30 graden Celsius uit. Ook de andere Baltische landen worden steeds populairder als vakantiebestemming. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *