VS aan de rand van de financiële afgrond (zeg dat Peter Schiff het gezegd heeft)

In zijn laatste podcast merkte de tegendraadse econoom Peter Schiff op dat de VS jaarlijks meer dan $1 biljoen aan schuldbetalingen moet doen. Het land nadert volgens hem niet slechts een gevaarlijke fiscale zone; het is er al in beland:

Jerome Powell zou zich er niet druk om moeten maken omdat we op een onhoudbaar pad zitten; hij zou zich zorgen moeten maken dat we al op een onhoudbare bestemming zijn aangekomen.”

Ondanks de geruststellende verzekeringen van Powell wijst Schiff op het sombere vooruitzicht voor toekomstige generaties. Het monetaire beleid van de Fed zal hoe dan ook kosten met zich meebrengen voor de kleinkinderen van de huidige generatie Amerikanen.

Het wordt een probleem voor toekomstige generaties. De Amerikanen belasten, lenen van toekomstige generaties. Het is onhoudbaar en het wordt een probleem in de toekomst.

Schiff waarschuwt dat we op de rand van een financiële afgrond staan en daagt het optimistische economische verhaal uit dat de Amerikanen in alle media te horen krjigen:

“We staan op het punt van een financiële catastrofe… In tegenstelling tot de optimistische beoordelingen van Powell zie ik een economie gebouwd op wankele fundamenten van door schuld gefinancierde uitgaven en kunstmatig lage rentetarieven.”

Peter legt uit dat we onmiddellijke, proactieve maatregelen nodig hebben, zoals het blussen van een vuur voordat het zich verspreidt:

We kunnen niet wachten op de crisis; we moeten de crisis voor zijn. Hoe slecht het ook gaat zijn, wachten tot de markt de crisis uitlokt, zal nog erger zijn. We moeten de crisis onder onze eigen voorwaarden brengen, min of meer zoals gecontroleerd branden, voor zover je het überhaupt kunt controleren, in plaats van te wachten tot er een onbeheersbare bosbrand ontstaat.”

Schiff beschuldigt Powell van politiek bedrijven, met name in de aanloop naar een verkiezing, waarbij hij een rooskleurig beeld schetst van de economie om moeilijke beslissingen te vermijden die Biden in gevaar zouden kunnen brengen:

Powell is een politicus; hij wil doen alsof alles geweldig is, om de politici vrij te stellen van het nemen van daadwerkelijk moeilijke politieke keuzes. En het is alleen moeilijk omdat het hun herverkiezing in gevaar brengt… Powell doet eigenlijk een infomercial, zeg maar een reclameboodschap, voor de regering Biden, praat over hoe geweldig de economie is… claimt de overwinning over inflatie.”

Terwijl we staan op het kruispunt van financiële verantwoordelijkheid en economische fantasie, is de gemaakte keuze volgens Schiff duidelijk, maar ten zeerste ontmoedigend. Het negeren van de oproep voor onmiddellijke actie ten gunste van zelfgenoegzaamheid en politiek gemak zet niet alleen de huidige Amerikaanse economische stabiliteit op het spel, maar belast ook de toekomst van generaties die nog geboren moeten worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *