De goud/zilver ratio geeft aan dat zilver nog steeds goedkoop is

De zilverprijs is sinds december gedaald, van bijna $26 per ounce naar ongeveer $23 vandaag. We berichtten al meermaals dat zilver relatief goedkoop was en dat met lagere spotprijzen en een nog hogere goud/zilver ratio vandaag, lijkt het monetaire broertje van goud er nog aantrekkelijker uit te zien dan eind vorig jaar.

De goud/zilver ratio verwijst naar hoeveel ounces zilver er nodig zijn om één ounce goud zou kopen. Zonder een wettelijk opgelegde goud/zilver ratio of dollar-peg, is de ratio vrij om te fluctueren en kan het een waardevol hulpmiddel zijn bij het overwegen van het juiste moment om te kopen. Goud heeft de laatste tijd goed gepresteerd, niet ver van zijn all-time high afgelopen december toen het de kaap van $2.100 per ounce overschreed. De prijs van zilver volgt vaak dezelfde trend.

Een hoge goud/zilver ratio geeft aan dat zilver mogelijk ondergewaardeerd is, en in december stond het getal op 81-1, ver boven het moderne gemiddelde tussen 40-1 en 60-1. Sindsdien is het nog eens 5-10 punten gestegen, momenteel boven de 90-1.

De laatste keer dat de ratio hoger was dan nu, was in augustus 2022, toen het rond de 95 ounces zilver voor één ounce goud zweefde. Van toen tot april het volgende jaar werkte de prijs van zilver zich op van ongeveer $20 per ounce naar een hoogtepunt van $25 voordat het weer terugviel. Het zal interessant zijn om te zien of de ratio deze niveaus opnieuw aanraakt (of overstijgt) — en of we een vergelijkbare bullmarkt voor zilver zien in de komende 6-8 maanden.

In het kader van het goedkope zilver is de beste gok nog steeds om het te gebruiken als metgezel van goud als lange termijn bescherming tegen inflatie, in plaats van te cashen op korte of middellange termijn transacties. Als de logica klopt, mag worden verwacht dat de industriële vraag naar zilver in het komende decennium explodeert, en de geschiedenis heeft bewezen dat zilver altijd een betere vorm van geld zal zijn dan het fiat dat we nu kennen.

De lange termijn fundamenten voor zilver zijn dus solide als altijd, terwijl het Silver Institute verwacht dat de Fed dit jaar een verdere en versnelde versoepeling van haar monetaire politiek zal aankondigen. Het effect van dalende reële rendementen en druk op de Amerikaanse dollar zou bovendien gunstig moeten zijn voor investeringen in zilver en goud.”

Met de verwachting dat de Fed binnenkort zijn geldpersen weer zal aanzetten, de rente zal verlagen en met op de achtergrond mondiale conflicten lijkt een stijging van de zilverprijs slechts een kwestie van tijd te zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *