JP Morgan maakt korte metten met IEA prognose over piekvraag naar olie in 2030

De geloofwaardigheid van het Internationaal Energieagentschap blijft verder afnemen terwijl de organisatie blijft pleiten voor een dringende verschuiving naar een koolstofarme economie. Volgens het IEA moet de mondiale vraag naar fossiele brandstoffen tegen het einde van dit decennium met 25% zijn gedaald om ervoor te zorgen dat de wereld in 2050 op koers ligt voor een netto nuluitstoot.

Christyan Malek, hoofd van EMEA Energy Equity Research bij JPMorgan, publiceerde onlangs echter een rapport over een opkomende zeer volatiele supercyclus voor fossiele brandstoffen, waarbij de vraag tot 2030 zal stijgen, wat volgens hem een enorm mondiaal olietekort zou kunnen veroorzaken, dat de prijzen tot ver in de drie cijfers zal stuwen op het einde van het decennium.

Maar laten we eerst even kijken naar de laatste voorspelling van de door de OESO gefinancierde energiewaakhond IEA, waarin wordt gesteld dat de vraag naar kolen, olie en aardgas met minstens een kwart moet afnemen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen en de wereld op het goede spoor te houden van een netto nul-uitstoot tegen het midden van deze eeuw. Tegelijkertijd stelt de IEA dat het aanbod van schone energie exponentieel moet stijgen om tekorten en prijsstijgingen te voorkomen.

Het IEA zei dat een streng en effectief beleid de inzet van schone energie zou stimuleren en de vraag naar fossiele brandstoffen met meer dan 25 procent zou verminderen tegen 2030 en met 80 procent in 2050.

De organisatie voorspelde dat de mondiale vraag naar olie met 100 miljoen vaten per dag zal dalen tot ongeveer 77 miljoen in 2030, terwijl de vraag naar aardgas zou moeten dalen van 4.150 miljard kubieke meter in 2022 naar 3.400 miljard kubieke meter tegen het einde van het decennium.

Het IEA zei dat de daling van de vraag een vermindering van de methaanemissies van de energiesector met 75% tegen 2030 met zich mee zou brengen, wat naar schatting 75 miljard dollar of ongeveer 2% van de netto-inkomsten van de olie- en gasindustrie in 2022 zou kosten. Het IEA wees op “positieve ontwikkelingen” in de sector. de ruimte voor schone energie, inclusief snelle adoptie van elektrische voertuigen en zonnepanelen.

De laatste prognoses van het agentschap komen weken nadat IEA-baas Fatih Birol zei: “We zijn getuige van het begin van het einde van het tijdperk van fossiele brandstoffen en we moeten ons voorbereiden op het volgende tijdperk.” Hij merkte op dat de mondiale vraag naar olie vóór 2030 een piek zal bereiken naarmate de verschuiving naar schone energie-economieën steeds sneller gaat.

De opmerkingen van Birol werden onmiddellijk beantwoord met een zeldzame opvallende agressieve uitval van de OPEC, die zei: “Het is een uiterst riskant en onpraktisch verhaal om fossiele brandstoffen af te wijzen, of te suggereren dat ze aan het begin van hun einde staan.”

“In de afgelopen decennia was er vaak sprake van een piekaanbod, en in recentere gevallen van een piekvraag, maar blijkbaar is geen van beide werkelijkheid geworden. Het verschil vandaag de dag, en wat zulke voorspellingen zo gevaarlijk maakt, is dat ze vaak gepaard gaan met oproepen om te stoppen. investeren in nieuwe olie- en gasprojecten”, aldus het kartel.

De secretaris-generaal van de OPEC, Haitham Al Ghais, zei ook dat het scenario van het IEA het mondiale energiesysteem alleen maar op spectaculaire wijze zal doen falen. Het zou leiden tot energiechaos op potentieel ongekende schaal, met ernstige gevolgen voor de economieën en miljarden mensen over de hele wereld.”

Het IEA is van marktwaarnemer uitgegroeid tot een cheerleader op het gebied van groene energie en zet ongetwijfeld zijn reputatie op het spel door onheilspellende verhalen over de klimaatverandering naar voren te brengen. Het probleem: er is geen dreigende klimaatcatastrofe, en de wereld hoeft de economie niet te vernietigen voor een snelle energietransitie.

Chrystyan Malek van JPM ziet de toekomst dus heel anders dan het IEA. Hij zei: ‘Doe je veiligheidsgordels om. Want er komt een supercyclus op ons af.’

De energiegoeroe verwacht dat er zich een perfecte storm zal ontvouwen, waarbij een gebrek aan investeringen in nieuwe olieproductie, gekoppeld aan productieverlagingen door de OPEC+, alleen maar tot veel hogere prijzen zal leiden.

Bovendien verwacht Malek dat het mondiale olietekort in 2030 een record van 7 mmb/d zal bereiken, een duizelingwekkend verschil met de visie van het IEA. Vraag is uiteraard wie van de twee gelijk zal krijgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *