Internationale monetaire politiek is voedingsbodem voor een verdere stijging van de goudprijs

De goudprijs is sterk gestegen, waarbij een ongekende vraag van de kant van de centrale banken het aanbod opslokt. Het is een beweging met een indrukwekkende kracht geweest, vooral omdat het Amerikaanse monetaire beleid sinds 2022 relatief strak is geweest en de rendementen op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties zijn gestegen, wat doorgaans neerwaartse druk op goud tegenover de USD uitoefent.

De opmars van het goud is ongetwijfeld gevoed door een onstabiel Amerikaans verkiezingsjaar, zorgen over inflatie, verwachtingen van renteverlagingen later in 2024, en oorlogen in Oekraïne en, meer recentelijk, het Midden-Oosten. Maar er is nog een geheime factor die bijdraagt aan de stijging van goud: een zwakke yen die een rush naar inflatiebestendige veilige haven activa in Japan stimuleert.

Wanneer het goud en de VIX stijgen, is dat een maatstaf voor toenemende onzekerheid op de wereldwijde markten. De yen volgt vaak, omdat investeerders het zien als een stabielere optie vergeleken met valuta van veel andere economieën. De yen is ook populair voor carry trades, waarbij investeerders op zoek gaan naar een valuta (zoals de yen) die ze kunnen lenen tegen een lage rente om te investeren in activa met hogere opbrengsten, wat de yen in wereldwijde markten stimuleert wanneer investeerders de leningen terugbetalen.

Maar de Bank of Japan hanteert al het grootste deel van een decennium een beleid van nul (ZIRP) of negatieve rente, en nu verwachten de meeste economen dat ZIRP zal eindigen bij de volgende belangrijke beleidsvergadering van de centrale bank in april. Aanhoudend lage rentetarieven hebben Japan niet weerhouden van een recessie, maar de verwachting groeit dat een interventie in de andere richting nodig zal zijn om de yen te ondersteunen, wat kan leiden tot een potentiële omkering van de prijstrend tegen goud en andere activa.

Als dit de vraag naar goud in Japan vermindert, zou het kunnen leiden tot een daling van het gele metaal ten opzichte van de yen en de kracht van de huidige bullmarkt kunnen temperen. Maar met de Japanse economie die verslaafd is aan dergelijk lage rentetarieven en weinig beleidsinstrumenten van de centrale bank om het probleem daadwerkelijk op te lossen, is het verre van zeker of wat de BoJ doet voldoende zal zijn om de yen te redden van de voortdurende langzame ineenstorting. En dat speelt uiteraard in het voordeel van de goudprijs.

Bovendien, hoewel een verandering van het ZIRP-beleid (Zero Interest Rate Policy) in Japan een grote verandering zou zijn, heeft de Bank of Japan duidelijk gemaakt dat eventuele verschuivingen nog steeds een relatief accommoderend monetair beleid zouden handhaven. Met de rentetarieven al geruime tijd extreem laag, moeten eventuele stijgingen voorzichtig en geleidelijk zijn. Zoals vorig jaar laat geciteerd door Reuters, zei Mari Iwashita van Daiwa Securities: “Zelfs met het beëindigen van het negatieve rentebeleid zal de BOJ uitleggen dat de financiële omgeving nog steeds accommoderend is.”

Japan is interessant vanwege het aanhoudende zeer soepele beleid, zelfs terwijl andere landen, zoals de VS, recentelijk renteverhogingen hebben ondergaan om een ongebreidelde inflatie te voorkomen. Veel centrale banken worden verwacht later dit jaar het beleid opnieuw te versoepelen, precies op het moment dat Japan lijkt klaar te staan om het tegenovergestelde te doen, mogelijk handhaving van de vraag naar goud, maar verschuiving ervan van Japan naar andere landen waar de rentetarieven opnieuw zullen dalen.

Echter, met de Fed die erkent dat het zichzelf in een lastig parket heeft gebracht met zijn beleid, overweegt het nu op sommige punten aan te halen en op andere punten los te laten. Dus het is moeilijk te voorspellen welke effecten deze centrale bank tegenstrijdige chaos zal hebben op de goudprijs. Maar het zal interessant zijn om precies te zien hoeveel de BoJ de rente optrekt en/of beleggers ervan overtuigd raken dat eventuele resulterende versterkingen van de yen zijn gebaseerd op een solide basis.

Met de inflatiegeest van de post-COVID-stimulans nog steeds niet terug in de fles in de VS, zullen renteverlagingen het probleem alleen maar verergeren, en verwarring op de markt door dergelijke tweesnijdende “oplossingen” zou alleen maar kunnen leiden tot meer vlucht naar veiligheid in de vorm van goud. Zelfs als de yen enigszins versterkt, zullen we over het algemeen een zwakkere dollar zien in 2024 – en aanhoudende bullish vraag naar het ultieme veilige haven activum.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *