Oekraïense top-spion zegt dat Navalny stierf aan een bloedprop en verwerpt het ‘moord’-verhaal

In een zeer onverwachte wending lijkt Oekraïne het eens te zijn met het Kremlin over de dood van Alexei Navalny in een verre noordelijke Russische gevangenis op 16 februari, een dood die door de Russische autoriteiten officieel werd verklaard als zijnde een natuurlijke oorzaak. Het dominante westerse narratief was tot nu toe dat Poetin hem “vermoordde”.

Maar nu zeggen bronnen in Kiev dat de anti-Poetin-activist, die werd gesteund door het Westen, stierf aan een bloedprop. Opmerkelijk genoeg wordt deze verklaring naar voren gebracht door Oekraïense mediabronnen nadat niemand minder dan generaal Kyrylo Budanov, hoofd van de Main Directorate of Intelligence (HUR), het onomwonden verklaarde aan een groep journalisten op zondag. “Ik kan je teleurstellen, maar voor zover wij weten, stierf hij inderdaad als gevolg van een bloedprop. En dit is min of meer bevestigd,” verklaarde Budanov.

Dit werd ook opgepikt door The Daily Mail, maar voorspelbaar genoeg hebben Amerikaanse mainstream media traag gereageerd op deze beoordeling.

Het hoofd van de Oekraïense militaire inlichtingendienst Kyrylo Budanov zei dat volgens zijn bronnen het een bloedprop was die de dood van Navalny veroorzaakt heeft.

Afgelopen weekend verklaarde Navalny’s moeder, Lyudmila Navalnaya, dat het lichaam van haar zoon eindelijk aan de familie is vrijgegeven. Ze zei eerder dat Russische functionarissen proberen de familie onder druk te zetten voor een ‘geheime begrafenis’ om geen openbare demonstraties aan te trekken. “We weten niet of de autoriteiten zullen ingrijpen om het uit te voeren zoals de familie wil en zoals Alexey verdient,” zei ze eerder.

Navalny’s vrouw legt de uiteindelijke schuld bij Poetin voor zijn dood, terwijl president Biden en andere westerse leiders hebben gezegd: “Poetin is verantwoordelijk.”

“Bij wat er met Navalny is gebeurd, is er opnieuw bewijs van Poetins wreedheid,” zei Biden meteen nadat de dood van Navalny door de Russische gevangenisdiensten werd aangekondigd. Sommige Europese leiders brandmerkten al snel de regering van Poetin als een “schurkenregime”, en drongen erop aan dat Moskou “verantwoordelijk moet worden gehouden”. De hele situatie lijkt op de sabotage van de Nord Stream-pijpleiding, waarbij meteen Moskou de schuld kreeg, maar deze beschuldiging werd gesust en ingetrokken.

Ondertussen dringen Rusland-haviken in de VS er bij de regering op aan om verder te gaan dan de grote ronde van nieuwe anti-Moskou-sancties van afgelopen vrijdag…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *