World Gold Council: agressieve aankopen door centrale banken stimuleren sterke vraag naar goud

De totale vraag naar goud bereikte in 2023 een recordhoogte, volgens een recent rapport dat is uitgebracht door de World Gold Council.

Vorige week publiceerde de World Gold Council (WGC) haar rapport Gold Demand Trends, dat ontwikkelingen in de vraag naar en het gebruik van goud wereldwijd volgt. Exclusief over-the-counter (OTC) handel daalde de goudvraag in 2023 licht ten opzichte van 2022, tot net onder de 4.500 ton. Met OTC-vraag meegerekend, bereikte de vraag vorig jaar 4.899 ton, het hoogste ooit geregistreerde cijfer.

Investeringen in baren en munten varieerden over de wereld. Terwijl de vraag in Europa in 2022 daalde, nam de investeringsvraag in India, Turkije en de Verenigde Staten respectievelijk met 185, 160 en 113 ton toe. De WGC merkt ook op dat er in 2023 weinig verandering was in de totale goudmijnproductie en stabiele vraag in de sieradensector.

Opmerkelijk was ook de recordhoge prijs van goud aan het einde van het jaar. Met $2.078,4 per ounce sloot goud het jaar 15% hoger af dan het begon. De gemiddelde prijs gedurende 2023 – $1.940,53 per ounce – brak ook records, met een stijging van 8% ten opzichte van de gemiddelde prijs in 2022.

In een jaar van monetaire onrust wendden centrale bankiers zich tot goud, wat leidde tot een bijdrage van meer dan 21% (1.037 ton) van de totale vraag in 2023 en bijna het vestigen van een nieuw vraagrecord. Centrale banken houden vaak een deel van hun buitenlandse reserves in goud als bescherming tegen economische en geopolitieke onzekerheden. De Federal Reserve houdt bijvoorbeeld bijna 70% van zijn buitenlandse reserves in goud.

De centrale bank van Turkije verhoogde haar aandeel van buitenlandse reserves in goud met 0,73% in het vierde kwartaal van vorig jaar, wat veruit de grootste stijging is van alle landen. Deze toename is niet verrassend, gezien de reeks tegenslagen die de Turkse economie sinds 2020 heeft getroffen; recente veranderingen in het leiderschap van de centrale bank, hoge inflatie en een verzwakkende valuta dragen allemaal bij aan de onzekerheid die een grotere goudreserve zou kunnen verlichten.

Louise Street, een senior analist bij WGC, legt in een persbericht in verband met het rapport uit waarom economische onzekerheid waarschijnlijk dit jaar zal aanhouden:

“Naast monetair beleid is geopolitieke onzekerheid vaak een belangrijke drijvende kracht achter de vraag naar goud, en in 2024 verwachten we dat dit een merkbare impact op de markt zal hebben. Voortdurende conflicten, handelsspanningen en meer dan 60 verkiezingen wereldwijd zullen naar verwachting investeerders aanmoedigen om hun toevlucht te nemen tot goud vanwege zijn bewezen staat van dienst als veilige haven.”

Street’s voorspelling kwam slechts enkele dagen voordat Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, aankondigde dat de Fed zal afzien van renteverlagingen terwijl het de aanhoudende inflatie evalueert die de economie nog steeds teistert. Powell had eerder de mogelijkheid van renteverlagingen ergens in het voorjaar aangegeven, waardoor de marktconsensus renteverlagingen verwachtte tijdens de vergadering van de Fed in maart 2024. Tijdens de vergadering van het Federal Open Market Committee van afgelopen week uitte Powell echter twijfels of de Fed de inflatie voldoende onder controle zal hebben om in maart de rente te verlagen.

De reactie op de aankondiging van Powell illustreert de bescherming van goud tegen onzekerheid. Terwijl de aandelenmarkt daalde als reactie op de aarzeling van de Fed, steeg de spotprijs van goud de volgende dag naar $2.054 per ounce, bijna het 30-daagse hoogtepunt overtreffend.

Deze veerkracht is waarschijnlijk wat Louise Street in gedachten heeft wanneer ze een hoge vraag naar goud voorspelt voor de rest van 2024:

“We weten dat centrale banken vaak gouds prestaties in tijden van crisis aanhalen als reden om te kopen, wat suggereert dat de vraag vanuit deze sector dit jaar hoog zal blijven en mogelijk een vertraging in de consumentenvraag kan compenseren als gevolg van verhoogde goudprijzen en vertragende economische groei.”

Met de onzekerheid over inflatie, recessiedruk en politieke conflicten wereldwijd kan goud wellicht de beste investering blijken te zijn in 2024.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *