Stijging goudprijs afgelopen vrijdag verbaast vriend en vijand, goud in euro op nieuwe recordhoogte

Uitzonderlijk, fenomenaal, verbazingwekkend, verrassend, verbluffend, en bijna ongelooflijk: het zijn slechts enkele van de vele woorden die gebruikt kunnen worden om de uiterst sterke opwaartse doorbraak in de goudfutures van afgelopen te beschrijven. Goud opende vrijdag op $2052,82 en bij het sluiten van Globex om 17:00 uur ET waren de goudfutures met $41 gestegen. Bij het sluiten werd het meest actieve goudfuturescontract voor april verhandeld op $2095,70, een winst op dagbasis van 2%.

Opvallend hierbij is dat er geen onverwacht fundamenteel rapport of evenement was dat leidde tot zo’n enorme prijsstijging op één dag. De stijging van de goudprijs kwam compleet ‘out of the blue(.

Er was geen enkel nieuwsfeit, verwacht datarapport, of zelfs een ‘black swan’-gebeurtenis (een onvoorspelbare of onvoorziene gebeurtenis, meestal met extreme gevolgen) dat deze stijging kon verantwoorden. Wat we wel weten is dat zo’n grote beweging niet vaak voorkomt.

De winsten van vrijdag waren de grootste dagelijkse winst sinds vrijdag 13 oktober. Op die dag openden de goudfutures op $1921,70 en sloten op $1983,80 en wonnen ze ongeveer $62 op één dag.

Dus wat we moeten aannemen is dat er een grote kans is dat de piek van vrijdag werd veroorzaakt door gebeurtenissen die onlangs hebben plaatsgevonden en die nu pas beginnen te worden verwerkt en geïnterpreteerd op een nieuwe manier of op een andere manier.

De enige grote overeenkomst met het handelsbereik van de week voordien is dat de winst van vrijdag het grootste deel van de wekelijkse winst bevatte. Op weekbasis won goud $46,30, wat een stijging van 2,26% op de week is, waarvan 2% van die winst vrijdag plaatsvond. Vorige week won goud $25,30, wat een stijging van 1,25% op de week is, waarvan $18,70 of 92,1% van de winst twee weken geleden vrijdag 23 februari plaatsvond.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *