Goudprijs op weg naar meer nieuwe records? Amerikaans werkgelegenheidsrapport voor februari kan van doorslaggevende aard zijn

Met goudprijzen die zijn doorgebroken boven het niveau van $2.100 per ounce en een nieuw record in euro op maandag 4 maart, bereidt de markt zich voor op een belangrijke week met aanzienlijke macro-economische risico’s.

Goudfutures voor april sloten maandag af op $2.123,40 per ounce, een record voor het edelmetaal en opnieuw meer dan 1% hoger dan vorige week. De rally begon op donderdag toen de prijzen boven de initiële weerstand van $2.050 per ounce uitkwamen, nadat de voorkeursinflatiemaatstaf van de Federal Reserve een milde stijging van de consumentenprijzen liet zien.

Ondertussen slaagde zilver erin de week af te sluiten met een winst van 1%, met prijzen weer boven $23 per ounce. Hoewel zilver blijft achterblijven bij goud, hebben sommige analisten gezegd dat het nog steeds een aantrekkelijke waarde is in een stierenmarkt.

Ondanks een trage start veroorzaakte teleurstellende economische gegevens op vrijdag enige zwakte in de Amerikaanse dollar, waardoor goud en zilver snel naar boven konden bewegen.

“De winsten van donderdag, vrijdag en, maandag bevestigen het vermogen van goud om boven zijn 50-daagse voortschrijdend gemiddelde te stijgen, wat een maand geleden niet lukte,” zei Alex Kuptsikevich, senior marktanalist bij FxPro.

Hoewel goud erin is geslaagd om boven de weerstand op $2.088 te breken, voegde Kuptsikevich eraan toe dat het volgende belangrijke weerstandsniveau om in de gaten te houden $2.140 is. Tegelijkertijd kan de markt aanzienlijke opwaartse bewegingen zien als het momentum aanhoudt.

“Er is zelfs een langetermijnscenario. De terugval vanaf het begin van het jaar tot half februari is een klassieke Fibonacci-retracement van 61,8% van de eerste groei-impuls vanaf de dieptepunten van oktober. De verwezenlijking van dit scenario zal de stijging zijn naar $2255”, aldus Kuptsikevich.

Met betrekking tot het aankomende Amerikaans werkgelegenheidsrapport voor februari hebben sommige analisten opgemerkt dat goud volgende week mogelijk voor een grote test staat. Tegelijkertijd zullen markten gespannen zijn om te horen wat de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, zal zeggen tijdens zijn tweedaagse getuigenis voor het Congres.

Adam Button, hoofdvalutastrateeg bij Forexlive.com, zei dat hij waarschijnlijk meer aandacht zal besteden aan arbeidsmarktcijfers volgende week, omdat deze mogelijk meer impact hebben op de Amerikaanse dollar.

Hij zei dat zwakke arbeidsmarktcijfers meer invloed kunnen hebben op de Amerikaanse dollar dan opmerkingen van Powell.

“We weten in feite wat Powell gaat zeggen: de rentetarieven zullen omlaag gaan, maar niet binnenkort,” zei hij. “Hij zal waarschijnlijk ook zeggen dat de Federal Reserve de inkomende gegevens zal blijven volgen. Een zwakke banengroei kan de rally van goud in stand houden.”

Niet alleen Amerikaanse economische gegevens kunnen invloed hebben op de Amerikaanse dollar. De Europese Centrale Bank zal volgende week bijeenkomen om haar monetair beleid te beslissen, en een havikachtige houding zou de euro op korte termijn kunnen ondersteunen.

Commodity-analisten bij Brown Brothers Harriman zeiden dat ze verwachten dat de ECB volgende week een voorzichtige toon zal aanslaan, aangezien de recentste inflatiegegevens van Europa heter waren dan verwacht.

Economische gegevens om deze week op te letten:

Dinsdag: ISM-services PMI

Woensdag: ADP-werkgegevens, monetair beleidsbesluit van de Bank of Canada, getuigenis van Powell voor het House Financial Services Committee, JOLTS vacatures

Donderdag: Monetair beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank, wekelijkse werkloosheidsaanvragen; getuigenis van Powell voor de Senate Banking Committee

Vrijdag: Werkgelegenheidsrapport februari VS

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *