Centrale banken jagen goudprijs op en een verzwakking van de dollar kan die trend nog versterken

De centrale banken stimuleren de goudrally aan doordat ze nieuwe redenen vinden om de-dollarisatie toe te passen, aldus Bloomberg macrostrateeg Simon White. Terwijl het gebruik van de dollar als wapen een belangrijke kwestie is, zorgen de Amerikaanse begrotingstekorten en de zwakte van de greenback op de lange termijn er ook voor dat centrale banken wereldwijd goud blijven accumuleren, zo schrijft White.

“Powell maakt zich misschien niet al te veel zorgen over inflatie – gezien zijn recente opmerkingen waarin hij herhaalt dat de Federal Reserve van plan is de rente later dit jaar te verlagen – maar andere centrale banken zijn niet zo ontspannen,” schreef White. “De nieuwe pieken in de goudprijs geven aan dat wereldwijde centrale banken waarschijnlijk het edelmetaal accumuleren in een poging om zich te diversifiëren van de dollar, aangezien aanhoudende grote begrotingstekorten dreigen de reële waarde van de Amerikaanse munt verder te ondermijnen en tot meer inflatie kunnen leiden.”

White merkte op dat de scherpe opleving van goud in de afgelopen dagen breed en uitgesproken is geweest, waarbij het gele metaal 50-jarige hoogtepunten tegenover drie kwart van de belangrijkste DM- en EM-valuta’s vestigde. Hij merkte op dat na sieraden, de grootste goudvoorraden zich bevinden in particuliere investeringen, waaronder ETF’s, staven en munten, gevolgd door de reserves van centrale banken.

“In de afgelopen jaren waren de grote kopers ETF’s, die ongeveer 2.500 ton goud vasthouden,” zei White. “Maar de voorraden aan goud bij de ETF’s dalen zelfs nu de dollarprijs van goud stijgt.”

Hij wees erop dat dit is gebeurd terwijl de Amerikaanse dollar stabiel is gebleven en de reële rendementen de afgelopen drie maanden zijn gestegen, en het seizoen van de grote goudaankopen in China en India ook voorbij is. “Verder heeft zilver niet deelgenomen aan de stijging”, zei hij. “Het is dus een redelijke veronderstelling dat de centrale banken een belangrijke drijfveer zijn geweest voor de recente stijging van goud naar nieuwe hoogtepunten.”

White merkte op dat wereldwijde centrale banken hun goudreserves aanvulden in de aanloop naar de pandemie en opnieuw na de invasie van Rusland in Oekraïne, zelfs nu ETF-beleggers (misschien verblind door de felle lichten van crypto) de hunne hebben verminderd.”

China, Duitsland en Turkije zijn de grootste soevereine kopers van goud geweest in de afgelopen zes maanden, aldus White, eraan toevoegend dat de toenames van China waarschijnlijk veel groter zijn dan de officiële cijfers.

“Centrale banken willen goud omdat het een hard activum is, geen onderdeel van het financieel systeem wanneer het rechtstreeks in eigendom is,” schreef White. “Maar de belangrijkste reden is de wens om zich te diversifiëren van de dollar. Als je geen vriendelijke banden hebt met de VS, dan is het een manier om te voorkomen dat jouw reserve-activa in beslag worden genomen, zoals is gebeurd met Rusland.”

Maar de Bloomberg-strateeg opperde ook een andere mogelijke reden voor de koopgolf: “centrale banken overal zijn mogelijk ook ongerust over het bezitten van te veel dollars wanneer de VS grote, inflatie-veroorzakende begrotingstekorten heeft,” zei hij. “De dollar is structureel overgewaardeerd op basis van de koopkrachtpariteit versus de belangrijkste DM-valuta’s.”

White deelde een grafiek die suggereert dat de dollar in de komende jaren aanzienlijk ondermaats zou kunnen presteren.

“Beleggers in goud-ETF’s zien mogelijk niet veel risico van inflatie en voor de dollar,” concludeerde White, “maar centrale bankiers geven heel duidelijk het tegenovergestelde aan.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *