Bitcoin is geen volwaardig alternatief voor goud

Er is recent veel gesproken over Bitcoin (BTC), ook wat de allocatie van goud in de portefeuilles van beleggers betreft, aangezien de topcrypto in de buurt van recordhoogtes handelt na de lancering van meerdere spot BTC-beursverhandelde fondsen (ETF’s) in de Verenigde Staten. Maar volgens de analisten van JPMorgan (JPM) zal Bitcoin goud niet snel overvleugelen.

Om de allocatie van BTC die van goud te doen overtreft, zou de marktkapitalisatie van de cryptomunt moeten stijgen tot $3,3 biljoen, stellen JPM-analisten onder leiding van Nikolaos Panigirtzoglou in een rapport.

“De meeste beleggers houden rekening met risico en volatiliteit bij het toewijzen over verschillende activaklassen, en gezien de volatiliteit in Bitcoin ongeveer 3,7 keer de volatiliteit van goud is, zou het onrealistisch zijn om te verwachten dat Bitcoin goud evenaart binnen de beleggingsportefeuilles in nominale bedragen”, zeiden ze.

Wanneer Bitcoin wordt vergeleken met goud in risicokapitaaltermen, daalt de impliciete allocatie naar $0,9 biljoen, zeiden ze. Dit komt overeen met een BTC-prijs van $45.000, aanzienlijk minder dan de prijs van $70.000 die Bitcoin vorige week vrijdag bereikte.

“Bij de huidige $66K heeft de geïmpliceerde allocatie aan Bitcoin binnen de portefeuilles van beleggers al die van goud overschreden in volatiliteit-gecorrigeerde termen”, zei de analist.

Wanneer het volatiliteitsratio van 3,7 wordt gebruikt om de potentiële omvang van de Bitcoin ETF-markt te schatten, impliceert dit een omvang van ongeveer $62 miljard, voegden ze eraan toe, erop wijzend dat de nettostroom naar spot BTC ETF’s momenteel ongeveer $9 miljard is.

“Naar onze mening is dit een realistisch doel voor de potentiële omvang van spot bitcoin ETF’s in de loop van de tijd, misschien binnen een periode van twee tot drie jaar, hoewel een groot deel van de gesuggereerde nettostroom een voortdurende rotatieverschuiving kan vertegenwoordigen van bestaande instrumenten en markten naar ETF’s”, aldus de analisten.

Hoewel zowel goud als Bitcoin profiteren van stijgende verwachtingen dat de Federal Reserve de rentetarieven in 2024 zal verlagen, met beide die vrijdag nieuwe recordhoogtes bereiken, heeft Bitcoin andere winden in de rug, waaronder de aankomende halvering, die naar verwachting rond 19 april zal plaatsvinden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *