Goudmarkt zet zijn onstuitbare opmars naar recordhoogtes voort

De goudmarkt zet zijn onstuitbare opmars naar recordhoogtes voort nu de goudprijs een all-time hoogtepunt van $2.350 per ounce bereikte vlak voor het weekend. Maandagmorgen gingen we daar zelfs iets boven.

De recente rally van goud komt nadat de Amerikaanse economie in maart 303.000 banen heeft gecreëerd, aanzienlijk boven de verwachtingen. Tegelijkertijd daalde de werkloosheid naar 3,8%. Ondanks de robuuste banengroei waren de lonen relatief ingetogen, met een stijging van 0,3%, in lijn met de verwachtingen.

Economen beschreven de laatste nonfarm-payrollsgegevens als een “blockbuster-rapport”, dat hogere obligatierendementen en relatieve sterkte van de Amerikaanse dollar ondersteunt. Obligatierendementen zijn gestegen nu de markt zijn verwachtingen verschuift met betrekking tot het begin van de versoepeling van het beleid door de Federal Reserve.

Afgelopen week zijn leden van het Federal Open Market Committee tamelijk ontwijkend geweest over het onderwerp renteverlagingen. Volgens de CME FedWatch Tool zien de markten een kans van 54% op een renteverlaging in juni. Vorige week waren de markten nog meer dan 60% kans aan het prijzen op versoepeling.

Analisten merken op dat dit een vijandige omgeving zou moeten zijn voor goud; toch werden de juni-goudfuturecontracten voor het laatst verhandeld op $2.345,50 per ounce, een stijging van 1,60% op de dag. Het edelmetaal is met bijna 5% gestegen op een week tijd.

Ole Hansen, Hoofd van de Commodity Strategie bij Saxo Bank, zei dat hij vermoedt dat goud enkele veilige-havenstromen aantrekt nu de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten toenemen.

Het eerste kwartaal van 2024 draaide helemaal om goud, volgens een bijgewerkte prognose van MKS Pamp. “We waren niet bullish genoeg op goud in Q1’24 en waren te bullish op zilver en platina,” zeiden de analisten, “maar de relatieve outperformance tussen goud en de witte metalen (zilver & PGM’s) zou moeten afnemen in Q2’24 en Q3’24.”

In hun onlangs gepubliceerde Precious Metals Outlook 2024 – Herziene Voorspellingen brak de Zwitserse edelmetalenreus de prestaties van de sector gedetailleerd af en legde hun bijgestelde voorspellingen voor de rest van het jaar vast.

De analisten schreven dat goud gevoelig is gebleken voor de tolerantie van centrale banken voor hogere rentetarieven om hardnekkige inflatie aan te pakken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *