Goud wordt steeds aantrekkelijker als veilige haven

Darin Newsom, Senior Market Analyst bij Barchart, zei dat de huidige goudrally een signaal is dat investeerders zich zorgen maken dat de Federal Reserve de inflatie niet onder controle zal kunnen krijgen als ze begint met het verlagen van de rente.

Hij voegde eraan toe dat hij het goud tevens goed ondersteund ziet als hedge tegen geopolitieke risico’s.

“Geopolitieke risico’s zijn er nog steeds en zullen alleen maar toenemen naarmate we de Amerikaanse verkiezingen van november naderen,” zei hij. “Als de Fed begint met renteverlagingen, zullen obligatierendementen dalen, waardoor goud aantrekkelijker wordt als veilige haven.”

Tegelijkertijd merken sommige analisten op dat de Amerikaanse dollar zijn greep op de goudmarkt begint te verliezen nu de Amerikaanse overheidsschuld blijft stijgen.

“Goud is nog steeds niet duur en dit ondanks de recente forse prijsstijging. De waarheid is dat de Amerikaanse dollar goedkoop is omdat de overheid de wereldeconomie ermee overspoelt,” zei Julia Khandoshko, CEO bij de Europese makelaar Mind Money.

Hoewel de Federal Reserve haar balans heeft verkrapt als onderdeel van haar agressieve monetair beleid, hebben een aantal analisten er de aandacht opgevestigd dat de geldhoeveelheid van het land blijft groeien.

David Kranzler, edelmetalenanalist en maker van The Mining Stock Journal, zei in een reactie op sociale media dat de Monetaire Basis van de VS, zoals gemeten door Money Zero Maturity (MZM), bijna 10% is gestegen sinds maart 2023.

“Goud ruikt een massief geldprintprogramma op komst. Sterker nog, er heeft al een laagwaardig programma van geld printen plaatsgevonden,” zei hij.

MZM vertegenwoordigt het geld dat direct beschikbaar is binnen een economie voor uitgaven en consumptie, en omvat de M2-geldhoeveelheid, verminderd met de tijddeposito’s, plus alle geldmarktfondsen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *