Goudprijs stijgt bij slecht, maar ook bij goed economisch nieuws

Zelfs met stijgende obligatierendementen steeg de goudprijs vorige week nog steeds. Dit suggereert dat er meer speelt dan wat de handelsalgoritmen van Wall Street kunnen detecteren:

“Goud stijgt hoe dan ook. Het is gewoon dat het nog meer zal stijgen bij zwak economisch nieuws dan bij sterk economisch nieuws. Maar wat het nieuws ook is, de goudprijs stijgt! Centrale banken verhogen hun goudreserves. Ze geven er niet om dat de prijs al hoog is! Het kan ze niet schelen hoeveel renteverlagingen we dit jaar gaan krijgen. Het kan ze zelfs niet schelen of we dit jaar überhaupt renteverlagingen krijgen. Het doet er allemaal niet toe. Goud stijgt hoe dan ook.”

Het bewijs stapelt zich op dat de inflatie niet onder controle is, met de CRB Commodity Index die dit jaar met 17% is gestegen en de olieprijs met 22%. Dit gaat rechtstreeks in tegen het meest recente verhaal van de Federal Reserve:

Peter Schiff: “De Fed zou de rente moeten verhogen, maar dat kunnen ze niet. Zoals ik al zei, zullen ze een financiële crisis veroorzaken. … Dus ze blijven praten over hoe inflatie onder controle is – dat ze nog steeds denken dat het inflatieniveau afneemt. En ze lullen maar raak: ze zijn er gewoon nog niet helemaal zeker van, ze hebben nog een beetje meer bewijs nodig. Alle bewijzen tonen aan dat de inflatie stijgt. Dus het is allemaal onzin. Ze blijven bij hun verhaal. … Als de Fed de rente zou verhogen, zou dat de grootste bekentenis van een fout zijn, want als de Fed de rente verhoogt, wat betekent dat dan? … Het zou een flater van jewelste zijn!”

De economie van vandaag doet volgens Schiff denken aan die van 2007. Elk economisch probleem zou onder controle zijn van de overheid – tot blijkt dat dit niet het geval is:

“Dit is allemaal zoals in 2007, 2008, toen na zoveel jaar van waarschuwingen over een probleem op de huizenmarkt en de subprime-markt, het eindelijk uit de hand liep. En de man in de straat was zich daar nog steeds volkomen onbewust. De overheid hield nog steeds vast aan dit ‘Goudlokje’ sprookje, beste verhaal ooit verteld. … Tot aan de ineenstorting van Lehman. Dit is hetzelfde. We hebben het equivalent gehad van de subprime-leners die failliet gingen en mensen die dachten: ‘Maak je geen zorgen daarover. Het is ingeperkt.’ En tegelijkertijd hebben we al deze Bitcoin ETF’s die deze enorme afleiding creëren, deze enorme bijzaak die de aandacht afleidt van de centrale ring. Ze zijn allemaal daar in Bitcoin, en ze missen goud.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *