Centrale banken blijven zelfs op historische piekniveaus goud bijkopen

“Koop laag, verkoop hoog” is een van de meest bekende gezegdenin de beleggerswereld, en over het algemeen is het een goed advies. Maar met goud dat nog steeds in de buurt van zijn historische recordhoogtes blijft, zijn centrale banken onder leiding van China bezig met het doorbreken van het klassieke gezegde en kopen ze meer goud op de top om zichzelf te versterken tegen een wereldwijde monetaire en financiële ineenstorting.

Vorige maand was de 17e opeenvolgende maand waarin de People’s Bank of China (PBOC) doorging met het opstapelen van goud. Opmerkelijk is dat de bank doorgaans lagere cijfers rapporteert dan haar werkelijke koopvolume en nu ook een digitale yuan introduceert om grensoverschrijdende goudafwikkelingen te vergemakkelijken.

Rusland verdubbelt ook zijn reserves aan goud en vreemde valuta op zijn weg naar de-dollarisatie, waardoor Rusland verder wordt losgekoppeld van het petrodollar-imperium als reactie op oorlogssancties van de VS en de EU. Er zijn ook nog andere landen actief in de-dollarisatie: hoewel veel kleiner dan Rusland en China, heeft Zimbabwe een nieuwe op goud gedekte valuta die hen in staat stelt de USD te dumpen voor handel met China en andere landen.

Chinese burgers proberen ook te desinvesteren, maar dan weg van hun economie – de Chinese aankopen zijn zo verwoestend geworden dat goud-ETF’s in de war zijn geraakt, waarbij China herhaaldelijk de handel stopzet als ETF’s omhoog schieten tegen een verbazingwekkend hoge premie ten opzichte van fysiek goud. Het is steeds moeilijker geworden voor de Chinezen om buiten China te investeren, vanwege pogingen van het regime om investeringen binnen het land te houden. Burgers proberen stappen te ondernemen om zichzelf te beschermen tegen hun perceptie van binnenlandse economische onzekerheid.

Ondertussen zorgen de verwachtingen dat de Fed en andere westerse centrale banken dit jaar de rente zullen verlagen te midden van voortdurende oorlogen in Oekraïne en het Midden-Oosten voor verdere brandstof voor de goudprijs, waarbij centrale bankaankopen helpen om zijn nieuwe niveaus vast te houden ondanks wat er verder lijkt te gebeuren in de wereldwijde markten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *