Zimbabwe introduceert een nieuwe door goud gedekte valuta

De rol van goud als monetair metaal heeft de markt de afgelopen twee jaar gedomineerd, en nu zal Zimbabwe zijn goudreserves gaan gebruiken. Dat is alleszins de mening van Kitco.

Vrijdag kondigde de Reserve Bank van Zimbabwe aan dat de regering op 8 april een nieuwe valuta werd gelanceerd, gedeeltelijk gedekt door goud. De nieuwe valuta, de ZiG – afkorting voor Zimbabwe Gold – zal ook worden ondersteund door een mandje van buitenlandse valuta’s.

De nieuwe valuta komt nu de huidige Zimbabwe dollar scherp is gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Het is momenteel de op één na slechtst presterende valuta tegenover de groene dollar dit jaar.

“We willen een solide en stabiele nationale valuta in dit land,” zei Centrale Bank Governor John Mushayavanhu tijdens de persconferentie. “Het helpt niet om geld bij te drukken. Zeker, onder mijn toezicht, gaat dat niet gebeuren.”

Mushayavanhu, die op 28 maart gouverneur van de centrale bank werd – een maand eerder dan de oorspronkelijke startdatum – beloofde meer orthodoxe monetaire beleidsmaatregelen naar de Afrikaanse natie te brengen.

President Emmerson Mnangagwa hintte voor het eerst naar een nieuwe door goud gedekte valuta in februari, toen zijn regering probeert tientallen jaren van monetaire chaos te herstellen.

Dit wordt de zesde nieuwe valuta die Zimbabwe heeft geïntroduceerd sinds 2008.

Op dit moment heeft de RBZ 2,5 ton goud in haar reserves en $100 miljoen aan contanten. President Mnangagwa zei dat de natie voldoende goudreserves heeft om haar nieuwe valuta te ondersteunen.

“Het totale bedrag aan goud- en geldreserves van US$285 miljoen vertegenwoordigt meer dan drie keer de dekking voor de uitgegeven ZiG-valuta,” aldus de centrale bank in ondersteunende documenten.

De overstap van Zimbabwe naar een goudgedekte valuta is de laatste stap die de natie heeft genomen om haar enorme inflatieprobleem te bestrijden. In mei 2023 begon de centrale bank met de verkoop van een op goud gedekte digitale token om: “investeerders een platform te bieden om te sparen, te investeren en te handelen in goud.”

In juli 2022 begon Zimbabwe met de verkoop van gouden munten.

Sommige analisten hebben opgemerkt dat een paar jaar geleden het idee van een land dat zijn valuta met goud ondersteunt, zou zijn verworpen. Echter, de sentimenten zijn aanzienlijk veranderd omdat centrale banken de afgelopen twee jaar recordhoeveelheden van het edelmetaal hebben gekocht.

“Ik ben altijd een beetje terughoudend om mee te gaan met het verhaal van de goudgedekte valuta, omdat het al een aantal jaren voornamelijk loze praatjes zijn geweest,” zei Ole Hansen, hoofd van Commodity Strategy bij Saxo Bank. “Echter, gezien het tempo van centrale bankaankopen in de afgelopen jaren kunnen we zeker niet uitsluiten dat het uiteindelijk zal gebeuren.”

Colin Hamilton, grondstoffenanalist bij BMO Capital Markets, zei dat de aankondiging van Zimbabwe bredere implicaties heeft voor de wereldhandel en het begin kan zijn van een veel grotere trend.

“We verwachten dat veel van de export van Zimbabwe naar China nu betaald zal worden in CNY (in plaats van USD), wat via de Shanghai Gold Exchange kan worden omgezet in goud. We verwachten dat dit een groeiende trend zal worden in de handel van China met ontwikkelingslanden te midden van de bredere push om de internationale invloed van de CNY te laten groeien, wat ook meer goud terug zou brengen in het mondiale monetaire systeem,” zei hij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *