Wereldwijde energietransitie vereist volgens BlackRock tegen het volgende decennium jaarlijks $4 biljoen

Vorig jaar werd $1,8 biljoen geïnvesteerd in verband met de energietransitie, tegenover $33 miljard in 2004.

BlackRock stelt echter dat er nog steeds een groot financieringstekort is in wat er jaarlijks nodig is tegen het volgende decennium.

Het aantrekken van de benodigde fondsen zal beleidsondersteuning en partnerschappen tussen overheden en de private sector vereisen.

BlackRock schat dat de groene energietransitie van de wereld tegen het midden van de jaren 2030 jaarlijks $4 biljoen zal vereisen en pleit voor meer publiek-private partnerschappen, vooral in de regio Azië-Pacific.

De prognose komt uit BlackRock’s nieuwste “Investment Institute Transition Scenario,” dat analyseert hoe de koolstofarme transitie naar verwachting zal verlopen en wat de mogelijke impact is op portefeuilles.

Het bedrag van $4 biljoen is dubbel zo hoog als eerdere verwachtingen van $2 biljoen per jaar, en zal een toename vereisen van zowel publiek als privékapitaal, aldus Michael Dennis, hoofd van APAC Alternatives Strategy & Capital Markets bij BlackRock.

“APAC staat echt centraal in de energie-investeringsmogelijkheid, en we zien dit op meerdere gebieden, zowel in ontwikkelde markten als opkomende markten,” zei Dennis, sprekend tijdens de jaarlijkse Ecosperity Week van Singapore vorige week.

Maar is het benodigde kapitaal wel beschikbaar? Vorig jaar werd er $1,8 biljoen geïnvesteerd in projecten die verband houden met de energietransitie, tegenover $33 miljard in 2004, met tot nu toe ongeveer $19 biljoen geïnvesteerd, volgens gegevens van BlackRock.

“Die groeisnelheid en de hoeveelheid kapitaal die wordt geïnvesteerd, gaan de goede kant op,” zei Dennis, die verantwoordelijk is voor de alternatieve bedrijfsvoering van BlackRock in de regio, waaronder infrastructuur, hedgefondsen en private equity.

“Maar hoewel de investering is gegroeid, is er nog steeds een kloof van $18 biljoen om tegen 2030 te komen waar we moeten zijn,” voegde hij eraan toe.

Het kapitaaltekort bestaat in verschillende risicoklassen: van laag risico investeringen in kernenergie-infrastructuur tot hoger risico ondernemingen zoals late stage venture capital en private equity.

Groene financiering kan een grote rol spelen bij het bereiken van klimaatdoelstellingen

Volgens Dennis zijn de fondsen om deze kloof te dichten beschikbaar.

Een BlackRock-enquête onder 200 institutionele beleggers vorig jaar wees uit dat 56% van plan is om de toewijzing aan transitie in de komende 1 tot 3 jaar te verhogen, waarbij 46% zegt dat het navigeren door de transitie hun belangrijkste investeringsprioriteit is in dezelfde periode van tijd.

Maar investeringen tot leven brengen in private en publieke markten vereist “afstemming tussen overheidsactie, bedrijven en partnerschappen met gemeenschappen,” zei Dennis.

Wat betreft het overheidsbeleid hebben wetten zoals de Inflation Reduction Act, ondertekend in augustus 2022 in de VS, miljarden aan publieke fondsen kunnen mobiliseren voor projecten ter vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

Inflation Reduction Act is een ‘absoluut spelveranderende factor,’ zegt CEO Green Finance Institute, die een belangijke rol kan spelen in de energietransitie. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *