Goudprijs kan piek bereiken in het vierde kwartaal

De goudprijs zal blijven stijgen alvorens een hoogtepunt te  bereiken in het vierde kwartaal, ondersteund door wereldconflicten, verkiezingsonzekerheden en aankopen door centrale bank. Maar niemand minder dan de Federal Reserve zal het volgende niveau van de bullmarkt ontsluiten, aldus Ewa Manthey, Commodities Strateeg bij ING.

Manthey schreef dat hoewel de 20% stijging van de spotgoudprijs in 2024 werd ondersteund door geopolitieke spanningen en de worstelende economie van China, de Fed nog steeds de belangrijkste bron van momentum voor het edelmetaal was.

“De belangrijkste drijfveer voor het vooruitzicht van de goudprijzen gedurende het afgelopen jaar is het beleid van de Federal Reserve geweest, waarbij stijgend optimisme rondom de centrale bank die steeds dichter bij de langverwachte ommezwaai komt, de rally van het edelmetaal heeft aangewakkerd,” zei ze. “Er wordt verwacht dat de Fed dit jaar haar basisrente zal verlagen, maar ze heeft al herhaaldelijk gezegd dat ze meer bewijzen wil zien van de afname van de inflatie.

“Als de Fed haar voorzichtige benadering van versoepeling voortzet, bestaat het risico op een terugval in de goudprijzen,” waarschuwde Manthey. “We verwachten dat de goudprijzen volatiel zullen blijven in de komende maanden, terwijl de markt reageert op macro-economische factoren, waarbij geopolitieke gebeurtenissen en het rentebeleid van de Fed worden gevolgd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *