Zwakke verkopen bij US Mint houden premies gouden munten laag

Zelfs terwijl centrale banken meer goud kopen dan ooit tevoren, zijn de premies op gouden munten lager geworden in de detailhandel. Een van de grote factoren: teleurstellende verkopen bij de Amerikaanse munt.

Naast het winstgevend houden van de verkoop, helpt de markering op fysieke gouden en zilveren munten kosten te dekken zoals administratie, opslag en transport. De US Mint is een bureau van het Amerikaanse ministerie van Financiën, en naast het verwerken van goudtransacties naar centrale banken en het vervullen van andere taken, is het een belangrijke producent en verkoper van fysiek edelmetaal. Haar klanten zijn een handvol geautoriseerde goud- en zilverhandelaren, die de producten vervolgens aan particuliere beleggers verkopen.

Het marktaandeel van de Amerikaanse munt is significant genoeg dat wanneer de verkopen daar laag (of hoog) genoeg zijn, dit invloed heeft op de markeringstarieven in de bredere bullionmarkt. Dat is wat we nu zien, zelfs nu goud gezonde prijsactie vertoont en klaar lijkt om nog verder te stijgen te midden van wereldwijde oorlogsdreigingen en zwakke fiatvaluta’s:

Al met al daalde de omzet van de Amerikaanse munt in het fiscale jaar 2023 bijna 13%, ondanks een toename van de verkoopvolumes met 24,5% in vergelijking met 2022. De verkoopstijging werd gestuwd door de populariteit van de American Silver Eagles, wat niet genoeg was om de scherpe daling van de verkoop van andere bullionproducten te compenseren. Zoals Mike Unser van CoinNews rapporteerde:

“De vraag naar Amerikaanse Munt gouden bullionmunten vertoonde een aanzienlijke daling in vergelijking met het voorgaande jaar, waarbij de verkoop van American Gold Eagles daalde met 20,7% tot 988.000 ounces en de verkoop van American Gold Buffalos afnam met 19,2% tot 375.000 ounces. Als gevolg hiervan daalde de omzet voor American Gold Eagles met 17% tot $1,9651 miljard, terwijl de omzet voor American Gold Buffalo-munten met 15,3% daalde tot $738,1 miljoen.”

De afgelopen twee weken alleen al zijn er grote verkoopdalingen geweest in vergelijking met het gemiddelde van de Amerikaanse Munt. Volgens de verkoopgegevens van CoinNews.net van de Amerikaanse Munt namen zilver- en goudnumismaten een van de grootste verliezen. Zo zag 2024 Commemorative Coins een daling van 10% in de verkoop van de 2024-S Proof Harriet Tubman Half Dollar, wat een van de meest significante dalingen was.

Ondertussen zijn in Azië de premies gemengd. Ze zijn gestegen in China nu het Chinese Nieuwjaar tot een einde komt en de verkoop van edelmetaal kan worden hervat. Maar in India is het het einde van het beroemde goud-doordrenkte trouwseizoen, wat altijd leidt tot een relatieve daling in de vraag naar goud, aangezien goud een belangrijk cultureel element is in Indiase bruiloften. Met minder vraag hierdoor zijn de premies in India gedaald in vergelijking met voorgaande weken.

Als de neerwaartse verkoop trend aanhoudt bij de Amerikaanse Munt, maakt dit het nog een beter moment om goud te kopen. Een opwaartse trend gecombineerd met lagere premies geeft u meer waar voor uw fiat-geld. Maar als de Munt een opleving ziet, zou de goudprijs kunnen stijgen – en deze keer kunnen spotpremies ook stijgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *