Dit is volgens David Einhorn de reden waarom de goudprijs stijgt

De recente goudrally is tegen-intuïtief, aangezien hoge rentetarieven normaal gesproken het edelmetaal minder aantrekkelijk maken. Maar miljardair belegger David Einhorn heeft een opmerkelijke theorie gedeeld in zijn laatste beleggersbrief. Einhorn suggereert dat de rally van goud mogelijk te wijten is aan landen in het Oosten die goud kopen van Westerse landen. Goud heeft tot nu toe een recordjaar gekend in 2024.

De stijging van de goudprijs kan voor sommigen als een verrassing komen. Dat komt omdat de macro-economische omgeving eigenlijk tegenwind zou moeten creëren voor de prijsstijging van goud, aangezien het strakke monetaire rentebeleid van de Federal Reserve andere investeringen zoals obligaties en spaarrekeningen over het algemeen aantrekkelijker maakt in vergelijking met het metaal, dat geen rente oplevert.

“Terwijl het mogelijk is dat de stijging verband hield met de markt die begon te twijfelen aan de duurzaamheid en wijsheid van zowel monetair als fiscaal beleid, suggereren andere indicatoren dat dit niet het geval was,” zei Einhorn in de brief.

In plaats daarvan zei de oprichter van Greenlight Capital dat er sprake is van een “seculaire trend” van landen in het Oosten die goud kopen van westerse landen.

“Misschien raakt het Westen door zijn goud heen dat het bereid is te verkopen, terwijl de Oostelijke vraag sterk genoeg is gebleven om de prijs omhoog te drijven,” zei hij in de verklaring.

Inderdaad, wereldwijde centrale banken haasten zich om goud te kopen, waarbij ze de afgelopen twee jaar meer dan 1.000 ton hebben opgekocht, volgens gegevens van de World Gold Council – en een van de grootste kopers is China.

De op een na grootste economie ter wereld wordt al jaren geteisterd door een traag economisch herstel, met een kwakkelende vastgoedsector, een wankelende aandelenmarkt en een hardnekkig hoge werkloosheid. Dit heeft zijn centrale bank en consumenten ertoe gebracht edelmetaal als een stabiele waardeopslag te hamsteren en als een manier voor de People’s Bank of China om reserves te diversifiëren weg van de dollar.

Gedurende 17 opeenvolgende maanden heeft de PBOC goud opgeslokt, waarbij haar bezittingen in die tijd met 16% zijn gestegen.

De World Gold Council onthult dat ook India en Singapore goud hebben ingeslagen om zich te beschermen tegen wereldwijde economische turbulentie.

De stijgende vraag naar goud geeft een extra boost aan de prijs, waarbij economen voorspellen dat de rally nog hoger zal reiken naarmate geopolitieke onzekerheden en macro-hobbels zoals inflatie meer winsten aanwakkeren.

Top-econoom David Rosenberg voorspelt een verdere stijging van 15% voor het gele metaal, met een potentieel van zelfs 30%, omdat centrale banken overwegen de rente te verlagen, maar hij benadrukte dat goud kan stijgen, ongeacht of de economie uiteindelijk een zachte landing kent of in een diepere recessie belandt.

Marktgoeroe Ed Yardeni voorspelt ondertussen dat goud tegen volgend jaar naar $3.500 kan stijgen, wat wijst op een potentieel opwaarts potentieel van 50%. Hij trekt parallellen met het inflatietijdperk van de jaren zeventig, waarbij hij suggereert dat de huidige inflatietrends goud naar nieuwe hoogten kunnen stuwen.

Anderen, zoals miljardair belegger Ray Dalio, zeggen dat goud risico’s kan afdekken die voortkomen uit hoge overheidsschuldniveaus. In een recente post zei hij dat hij goud bezit omdat het risico van een schuld- of inflatiecrisis toeneemt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *