Strijd van de Fed tegen de inflatie loopt klem en dat ondersteunt de goudprijs

De goudprijs steeg de afgelopen dagen opnieuw nadat de Federal Reserve de rentetarieven woensdag onveranderd liet en een meer ‘duifachtige’ (‘dovish’ of ‘voorzichtige’) toon aansloeg, waarbij werd erkend dat de vooruitgang bij het verlagen van de inflatie is gestagneerd. Het edelmetaal, dat vaak wordt beschouwd als een hedge tegen inflatie, profiteerde daarnaast van de signalen van de centrale bank dat nieuwe renteverhogingen onwaarschijnlijk zijn op korte termijn.

Tijdens zijn persconferentie na de vergadering van het Federal Open Market Committee (FOMC) merkte Fed-voorzitter Jerome Powell op: “Ik denk dat het onwaarschijnlijk is dat de volgende ingreep op de rentemarkt een verhoging zal zijn. Ik zou zelfs zeggen dat dit scenario eerder onwaarschijnlijk is.”

Deze verklaring stond in contrast met eerdere havikachtige (‘hawkish’ of ‘agressievere’) retoriek van de Fed, die had verklaard dat er mogelijk nog meer renteverhogingen nodig waren om de hardnekkig hoge inflatie te beteugelen. Dat terwijl de financiële markten op lagere rentetarieven rekenen.

Powell gaf anderzijds toe dat het vertrouwen van de Amerikaanse centrale bank in de daling van de inflatie niet is toegenomen, een belangrijke voorwaarde voor een mogelijke pauze in de rentepolitiek. “Ik kan alleen maar zeggen dat pas wanneer dat vertrouwen is toegenomen, renteverlagingen mogelijk worden. Maar ik weet niet precies wanneer dat zal zijn,” zei hij, eraan toevoegend dat de Fed onvoldoende vooruitgang zag op het gebied van inflatie in het eerste kwartaal.

De verklaring van het FOMC en de opmerkingen van Powell door de beleggers werden gezien als een koerswijziging bij de centrale bank. Die hadden gerekend op een meer havikachtige houding van de Fed. Als gevolg daarvan stegen de goudprijzen, die voorafgaand aan de vergadering min of meer stabiel waren, opnieuw in reactie op de boodschap gegeven door de centrale bank.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *