Druk op de dollar kan goudprijs stimuleren

Hoewel de Federal Reserve cryptisch blijft over het tijdstip van haar versoepelingscyclus, heeft de Amerikaanse centrale bank duidelijk gemaakt at ze niet meer van plan is de rente te verhogen, wat uiteindelijk positief zou moeten zijn voor goud, aldus een bekende marktstrateeg.

George Milling-Stanley, Chief Gold Strategist bij State Street Global Advisors, is van mening dat de goudmarkt na het Amerikaans rentebesluit van vorige week wat volatiliteit zou kunnen zien, wat voor enige verwarring op de markt heeft gezorgd.

“Powell deed wat hij altijd doet: proberen extremen op de markten af te vlakken. Er werd links en rechts opnieuw gespeculeerd dat de Fed dit jaar de rente zou kunnen verhogen, maar hij maakte daar korte metten mee,” zei hij.

Wat betreft de evolutie van de goudprijs op korte termijn, zei Milling-Stanley dat een voortzetting van de correctie na de $400-rally van maart gezond zou zijn voor de markt.

“We hebben een grote stijging in de goudprijs gezien, dus het is logisch dat we de onderkant van het nieuwe tradingkanaal testen en zien hoe sterk de steun zal zijn,” zei hij. “Is er sterke steun op $2.300 of misschien op $2.250? We hebben de bovenkant getest, dus het is logisch om te zien waar de nieuwe onderkant ligt.”

Tot nu toe heeft de goudmarkt een lichte correctie gezien, waarbij initiële steun gehandhaafd bleef op $2.300 per ounce.

Hoewel goud nu een consolidatiefase is ingegaan, zei Milling-Stanley dat het nog steeds waarschijnlijk is dat goud aan het einde van het jaar hoger zal staan. Hij wees erop dat de houding van de Federal Reserve een limiet legt op obligatierendementen, wat de Amerikaanse dollar relatief stabiel zou moeten houden.

“De macro-economische en geopolitieke achtergrond die we nu ervaren zijn in het verleden altijd zeer gunstig is geweest voor goud,” zei hij. “Het zou me niet verbazen als goud binnen afzienbare tijd nog veel hoger gaat dan waar we nu staan.”

Hernieuwde aandacht voor het monetaire beleid van de Federal Reserve heeft enige korte termijn druk op de goudprijs veroorzaakt, maar Milling-Stanley zei dat hij verwacht dat rentetarieven en obligatierendementen secundaire factoren blijven die de prijsactie van het edelmetaal beïnvloeden.

Hij wees erop dat historisch gezien rentetarieven van 5,50% nog steeds relatief laag zijn. Hij voegde eraan toe dat hardnekkig hoge inflatie betekent dat de reële rente zelfs nog lager is.

“De druk zal nu allemaal op de dollar liggen, niet op de goudprijs. Ik denk dat er neerwaartse druk zal zijn op de dollar, omdat het duidelijk is dat Fed-voorzitter Powell de rente niet zal verhogen.”

Kijkend voorbij de recente volatiliteit, zei Milling-Stanley dat goud nog steeds goed wordt ondersteund door de vraag van centrale banken en voortdurende geopolitieke instabiliteit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *