Centrale banken kochten in maart opnieuw 16 ton goud

De vraag van centrale banken blijft de goudmarkt transformeren, waarbij de aankopen door de centrale bankiers in maart met een nettobedrag van 16 ton zijn toegenomen. Dit volgens de meest recente gegevens van de World Gold Council, waaruit blijkt dat centrale banken in het eerste kwartaal 290 ton goud kochten – de sterkste start van elk jaar ooit.

Echter, het zijn niet alleen centrale banken die goud kopen. De WGC merkte op dat het Staatsolie Fonds van de Republiek Azerbeidzjan 3 ton goud heeft gekocht in het lopende jaar.

“Overheden, centrale banken en officiële instellingen verwerven goud niet alleen voor monetaire doeleinden. Dit is consistent met de trend die we de afgelopen 10 jaar hebben gezien,” zei hij. “Goud heeft zich bewezen als een zeer krachtige diversificator.”

Artigas merkte op dat sovereign wealth funds hun goudreserves niet hoeven te rapporteren zoals centrale banken dat doen bij het IMF. Tegelijkertijd zijn centrale banken zelf ook niet verplicht om hun goudreserves te rapporteren.

Hoewel centrale banken niet zo gevoelig zijn voor de goudprijs als consumenten, zei Artigas dat recordhoge prijzen dit jaar van invloed kunnen zijn op aankopen. Hij voegde eraan toe dat er echter geen aanwijzingen zijn dat de honger van de centrale banken naar goud al bevredigd is.

“Wanneer de enige reservevaluta de dollar is, kan dat soms beperkingen creëren voor sommige handelspartners. En wanneer je een buitenlandse reserve hebt, zoals goud, die geen tegenpartijrisico met zich meebrengt, kan dat een gevoel van vertrouwen bieden. Het aanhouden van goud als reserve kan dus zeer gunstig zijn voor deze landen,” zei hij.

De meest recente gegevens tonen aan dat China zijn goudaankopen enigszins heeft vertraagd. Vorig jaar domineerde China de goudmarkt, maar Turkije was de grootste goudkoper in maart, aangezien de reserves van dit land met 14 ton toenamen.

In maart kocht China 5 ton goud; tegelijkertijd verhoogde de centrale bank van India ook haar officiële goudreserves met 5 ton.

Ondertussen verhoogde Kazachstan zijn goudreserves met 4 ton, samen met de Monetaire Autoriteit van Singapore. In het maandelijkse rapport merkte WGC-marktanalist Krishan Gopaul op dat de MAS als ontwikkelde markt centrale bank goud aan haar reserves heeft toegevoegd.

De centrale bank van Rusland kocht 3 ton goud in maart. Tsjechië en de Kirgizische Republiek verhoogden elk hun reserves met 1 ton.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *