Kans op nieuwe Amerikaanse renteverhoging zet goudprijs fors lager

Hoewel het Amerikaanse monetaire beleid een secundaire factor in de goudmarkt is geworden, kan aanhoudende inflatie extra verkoopdruk veroorzaken, omdat dit de Federal Reserve zou kunnen dwingen om de rente opnieuw te verhogen. Dit volgens de notulen van de Federal Open Market Committee-vergadering van april/mei.

In de afgelopen dagen hebben leden van het monetaire beleid comité gezegd dat, hoewel ze nog niet klaar zijn om de rente te verlagen omdat de inflatie hardnekkig hoog blijft, ze ook niet van plan zijn om de rente te verhogen.

De notulen van de laatste vergadering van de Amerikaanse centrale bank laten echter zien dat een nieuwe renteverhoging wel degelijk een mogelijkheid kan zijn.

“Verschillende deelnemers noemden een bereidheid om het beleid verder te verstrakken als de risico’s voor inflatie zich zo zouden ontwikkelen dat een dergelijke actie gepast zou zijn,” aldus de notulen.

De goudmarkt reageerde negatief  op de laatste notulen. Er is aanzienlijke verkoopdruk omdat de steun op $2.400 doorbroken is. Goudfutures voor juni werden voor het laatst verhandeld op $2.373,20 per ounce.

De notulen weerspiegelden een groeiende teleurstelling dat de consumentenprijzen niet beter richting het 2%-doel zijn gevorderd. Dat doel heeft de Fed zichzelf opgelegd.

1 gedachte over “Kans op nieuwe Amerikaanse renteverhoging zet goudprijs fors lager”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *