Gouden munt van Julius Caesar voor meer dan kwart miljoen dollar verkocht

Twee van de meest begeerde gouden zeldzaamheden in de geschiedenis van de numismatiek brachten elk meer dan een kwart miljoen dollar op tijdens een recente veiling van Heritage Auctions, waarin meer dan 1.000 wereld- en antieke munten gecertificeerd door Numismatic Guaranty Company® (NGC®) werden aangeboden. De CSNS World Coins Platinum Session en Signature Auction 3115 vond plaats van 8 tot 12 mei 2024.

De hoogst geprijsde NGC-gecertificeerde antieke munt in de veiling was een Octavianus & Divus Julius Caesar c.43 v.Chr. gouden aureus, gegradeerd als NGC Ancients Ch XF, 3/5 Strike en 4/5 Surface (kavel 31042), die $288.000 opbracht. Van de begeerde gouden aurei met de Twaalf Caesars is het portret van Julius Caesar een van de moeilijkst te verkrijgen.

Bronzen en zilveren exemplaren van de Julius Caesar-munten zijn breder beschikbaar, maar de gouden versies zijn veel moeilijker aan een collectie toe te voegen. Geslagen het dichtst bij Caesars leven, werd dit specifieke type uitgegeven door zijn achterneef en adoptief erfgenaam Octavianus, die later keizer Augustus zou worden.

De hoogst geprijsde wereldmunt in de veiling was een Britse 5 Sovereign Una and the Lion uit 1839, gegradeerd als NGC PF 62 Ultra Cameo (kavel 31217), die ook $288.000 opbracht. Deze iconische zeldzaamheid is zonder twijfel een van de meest aantrekkelijke en gewilde munten in de Britse numismatiek.

De hoofdingraveur van de Royal Mint, William Wyon, creëerde de Una and the Lion-afbeelding als eerbetoon aan de jonge koningin Victoria, die haar vader in 1837 opvolgde. Het borstbeeld van de jonge koningin is te zien op de voorzijde, terwijl de beroemde scène van Victoria als Una die een leeuw leidt, is afgebeeld op de keerzijde, geïnspireerd door Edmund Spenser’s gedicht “The Faerie Queene.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *