ECB, BoC renteverlagingen en Amerikaanse werkloosheidscijfers kunnen de volgende opwaartse fase voor edelmetalen inluiden

Hoewel de prijzen van goud en zilver vorige week wat onder druk stonden, zijn er goede redenen om aan te nemen dat beide edelmetalen in de komende week de wind mee zullen krijgen, met eindelijk de langverwachte renteverlagingen en het risico van een daling in de Amerikaanse werkgelegenheid op de agenda.

Maria Smirnova, managing partner bij Sprott en Chief Investment Officer bij Sprott Asset Management, schreef in hun recente zilverrapport dat ze zonder meer positief is voor het witte metaal.

“Voor het derde jaar op rij overtrof de vraag naar zilver het aanbod significant in 2023, aangezien de vraag naar industriële toepassingen bleef stijgen,” zei Smirnova. “Veel van deze groei is gedreven door fotovoltaïsche toepassingen, en in het algemeen wordt verwacht dat de industriële vraag dit jaar met 9% zal stijgen tot een nieuw recordhoogte.”

Smirnova voegde toe dat deze dynamiek de zilvermijnen zal ondersteunen, terwijl het ook de marktprijs van het grijze metaal zal verhogen. Ze wees ook op een fundamentele verschuiving in de vraag naar zilver, die naar verwachting zal aanhouden.

“Historisch gezien was de helft van de vraag naar zilver industrieel, en de resterende helft omvatte investeringen en investeringsgerelateerde categorieën zoals sieraden, zilverwerk, en daadwerkelijke baren en munten,” schreef ze. “In de afgelopen jaren is de balans echter verschoven in het voordeel van industriële vraag, die nu 55% van de totale vraag naar zilver vertegenwoordigt, wat een stijging van 11% betekent ten opzichte van 2022.”

Sprott ziet drie belangrijke groeigebieden in de industriële vraag naar zilver in de komende jaren: de zonne-energie-industrie, de autosector, inclusief elektrische voertuigen (EV) en hun bijbehorende infrastructuur, en kunstmatige intelligentie (AI).

Het onevenwicht tussen vraag en aanbod van zilver zal naar verwachting ook verergeren, met een verwacht aanbodtekort van 17% in 2024, terwijl de industriële vraag met 9% zal toenemen. “We hebben al een daling gezien van ~480 miljoen ounces zilver op de grote beurzen sinds februari 2021,” merkte ze op.

“Men kan alleen maar speculeren hoe lang het zal duren om de resterende ounces op te maken, gezien de precaire vraag-aanbodsituatie van het metaal,” concludeerde Smirnova. “Wij geloven dat de wereldwijde energietransitie zeer positief zal zijn voor zilver, wat zal leiden tot veel hogere prijzen voor zilverbaren en -aandelen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *