Zwakkere euro kan voordeel zijn voor goud in eurotermen

De verwachte divergentie tussen de ECB en de Fed zal de zaken voor goudinvesteerders alleen maar compliceren, terwijl de vraag naar zonne-energie de premies voor zilver in China naar recordhoogtes doet stijgen, aldus edelmetaalstrategen bij Heraeus.

In hun laatste edelmetalenrapport merkten de analisten op dat de goudprijs, ondanks een neerwaartse week, er nog steeds in is geslaagd boven de $2.300 per ounce te blijven. “De prijsindex van de Amerikaanse Personal Consumption Expenditures (PCE) van vorige week vrijdag van 2,7% versterkte de boodschap dat de eerste renteverlaging van de Fed later zou kunnen komen dan die van andere grote economieën. En dan met name in de EU”, zo stelden ze in hun rapport.

Heraeus beschouwt het verlagen van de rente door de ECB vóór de Fed als een potentieel positief punt voor Europese goudbeleggers.

“De eurozone handhaafde in april een relatief koele inflatie van 2,4%, een klimaat dat mogelijk vroeg of laat monetaire versoepeling voor de ECB mogelijk zou maken”, schreven ze. “De markt is al begonnen met het inprijzen van een renteverlaging door de ECB op donderdag 6 juni. Als dit gebeurt, zou het toenemende verschil tussen de rentetarieven van de VS en de EU de euro afnemen, vooral als de Fed een renteverlaging van haar kant uitstelt.”

De analisten zien zowel een positieve als een negatieve evolutie voor de goudprijd als gevolg van de divergentie tussen de grote centrale banken.

“Een sterkere dollar vermindert de koopkracht van buitenlandse investeerders, maar een omgeving met lagere rentetarieven zou de aantrekkingskracht van goud kunnen versterken voor degenen die goud in euro’s kopen als niet-rendabele activa, als afdekking van de inflatie en de devaluatie van de munt”, zo lazen we in het rapport.

“Ondertussen zou een zwakkere euro een groter relatief voordeel kunnen betekenen voor goud in eurotermen ten opzichte van de benchmarkdollarprijs.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *