Goudmarkt krijgt steun van toenemende bezorgdheid over de toestand van de Amerikaanse economie.

De eerste tekenen van een mogelijke heropleving van de goudprijzen werden deze week vooral toegeschreven aan de toenemende bezorgdheid over de toestand van de Amerikaanse economie. Het Institute for Supply Management (ISM) meldde dat de Amerikaanse productieactiviteit in mei voor de tweede maand op rij is vertraagd, waarbij de orders voor nieuwe goederen in het snelste tempo in bijna twee jaar zijn gedaald.

Dit economisch gegeven, gekoppeld aan een matiging van de inflatie, zoals aangegeven in het prijsindexrapport van de Personal Consumption Expenditures (PCE) dat vrijdag werd gepubliceerd, heeft het idee versterkt dat de Federal Reserve dit jaar een of twee renteverlagingen zou kunnen doorvoeren om de economie te ondersteunen.

Historisch gezien wordt goud gezien als een veilige haven tijdens perioden van economische onzekerheid en lage rentetarieven, omdat goud doorgaans goed presteert in dergelijke omstandigheden. De recente publicaties van cijfers hebben het optimisme onder beleggers doen herleven dat de agressieve renteverhogingen van de Fed, gericht op het beteugelen van de inflatie, het gewenste effect zouden kunnen hebben gehad, waardoor de weg is vrijgemaakt voor een mogelijke verschuiving in het monetaire beleid later dit jaar.

Volgens Reuters is de Amerikaanse productieactiviteit in mei voor de tweede maand op rij vertraagd, omdat de orders voor nieuwe goederen in bijna twee jaar het meest zijn gedaald, maar een maatstaf voor de inputinflatie is teruggevallen van het hoogste niveau sinds medio 2022, zo blijkt uit een maandelijks onderzoek.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *