Fundamenten onder de goudmarkt zijn niet gewijzigd

Wie ooit bewijs nodig had dat algoritmische handel de markt domineert, hoeft niet verder te kijken dan de prijsactie van vorige week vrijdag op de goudmarkt.

De goudmarkt kreeg vrijdag twee flinke klappen omdat de “black boxes” alleen op basis van de krantenkoppen handelden in plaats van naar de details in het bredere landschap te kijken. In één dag daalden de goudprijzen met meer dan 3,5%, de grootste intraday prijsdaling sinds 2020.

Ondanks deze dramatische uitverkoop zijn de fundamenten van de markt niet veranderd. Maar laten we kijken naar de twee gebeurtenissen die beleggers schrik aanjoegen.

Goud kreeg zijn eerste klap tijdens de Aziatische handelsessie. Gegevens van de Chinese Volksbank onthulden dat de centrale bank vorige maand geen goud heeft gekocht.

Kijkend naar de reactie in de goudmarkt, geloven de beleggers nu blijkbaar dat de Chinese centrale bank nooit meer een ounce goud zal kopen. China koopt al 18 maanden goud; het is belachelijk om te verwachten dat deze trend zou doorgaan zonder enige vorm van pauze.

Hardnekkige inflatie, geopolitieke onzekerheid en diversificatie weg van de Amerikaanse dollar zijn redenen waarom centrale banken gulzig goud hebben gekocht en dit zullen blijven doen om hun reserves op te bouwen. Zelfs als de goudaankopen meer gespreid worden, zal de vraag van centrale banken een solide steunpilaar blijven voor de nabije toekomst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *