Twee factoren hebben sentiment op goud- en zilvermarkt ondergraven

Goud- en zilverprijzen boekten afgelopen vrijdag sterke verliezen, door een dubbele klap van een sterk Amerikaans banenrapport en de vermindering van goudaankopen door de centrale bank van China.

Het banenrapport van mei van het ministerie van Arbeid was verbeterd, met een niet-agrarische loonlijst die steeg met 272.000. Dat is ruim boven de consensusverwachting van 190.000 en vergeleken met de herziene stijging van 165.000 banen in het aprilrapport. Het werkloosheidspercentage van mei was 4,0% versus de verwachting van 3,9%.

De Amerikaanse dollar steeg en de Amerikaanse staatsobligatierentes stegen scherp na de sterkere banengegevens. De banengegevens vallen duidelijk in het kamp van de Amerikaanse monetair beleid haviken, die geen renteverlagingen van de Federal Reserve willen zien.

De tweede klap voor goud en zilver kwam door het nieuws van vannacht dat de centrale bank van China in mei geen goud aan haar reserves heeft toegevoegd.

Dat schrok de goudmarktstieren echt af. “China koopt al 18 maanden continu goud, wat de recordrally van goud tot $2.450/oz vorige maand ondersteunde. Hoewel China mogelijk vertraagt wat de goudaankopen betreft, verwachten we dat de vraag naar ETF’s weer op de voorgrond treedt naarmate de Amerikaanse staatsobligatierentes dalen, waardoor veilige haven beleggers opnieuw in edelmetaal worden geduwd,” zei een woordvoerder van broker SP Angel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *