Aanbodtekort zal zilverprijs hoe dan ook blijven opjagen

De wereldwijde zilvermarkt ervaart momenteel een aanzienlijk aanbodtekort. De industriële vraag naar zilver, vooral in sectoren zoals zonne-energie, stijgt explosief.

In een recent rapport lazen we een opvallende vaststelling: “Het tekort aan zilver is vergelijkbaar met de jaren 50. We zien een historisch tekort aan zilver, vergelijkbaar met de periode toen de Verenigde Staten stopten met het slaan van zilveren munten vanwege een tekort.”

Volgens het Silver Institute wordt het zilvertekort dit jaar geschat op meer dan 300 miljoen ounces. Dit wordt grotendeels aangedreven door de zonnepaneelindustrie, die een enorme toename in zilververbruik heeft gezien. “Twee jaar geleden gebruikte de industrie ongeveer 100 miljoen ounces zilver. Vorig jaar was het rond de 200 miljoen, en dit jaar wordt verwacht dat het meer dan 300 miljoen ounces zal zijn,” zegt Lin.

De situatie wordt verergerd door robuuste investeringsvraag en industriële toepassingen, zoals in door AI aangedreven datacenters die aanzienlijke hoeveelheden koper en zilver nodig hebben. De rol van China is bijzonder cruciaal, aangezien het land de aankoop van deze metalen opvoert om zijn technologische en industriële vooruitgang te ondersteunen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *