De vraag naar fysiek goud in China is in mei gedaald, maar vraag vanuit ETF’s blijft sterk

De vraag naar fysiek goud in China was in mei zwakker door hoge lokale prijzen, maar lokale ETF’s zagen hun instroom verder groeien, aldus Ray Jia, hoofd China-onderzoek bij de World Gold Council.

“De goudprijs bleef in mei stijgen, zij het met een kleinere snelheid dan in de afgelopen maanden,” schreef Jia in de nieuwste WGC China-update. “Zowel de LBMA Gold Price AM in USD als de SHAUPM in RMB stegen vorige maand met 1%.”

Jia zei dat de zwakte van de Amerikaanse dollar, lagere obligatierendementen en stijgende vraag naar goud-ETF’s bijdroegen aan de prijssterkte van goud gedurende de maand. Maar begin juni daalde de LBMA Gold Price AM met 2%, terwijl de SHAUPM in RMB met nog eens 1% steeg door een verzwakkende yuan.

“In de eerste vijf maanden van 2024 is goud in RMB met meer dan 15% gestegen, wat beter is dan alle andere activa in China,” merkte hij op. “Sterke vraag, geopolitieke risico’s, zwakte van de RMB en de vooruitzichten op een wereldwijde verlichtingscyclus waren de belangrijkste drijfveren van de goudsterkte.”

De fysieke vraag naar het edelmetaal koelde vorige maand aanzienlijk af en registreerde de zwakste meimaand in vier jaar. “De goudopnames van de SGE bedroegen 82 ton in mei, 49 ton lager m/m en 30 ton lager j/j,” zei Jia. “De hoge goudprijs verminderde de interesse van consumenten in goudsieraden, wat leidde tot zwakker dan verwachte verkopen tijdens de vijfdaagse Internationale Dag van de Arbeid vakantie begin mei – een traditionele vraagpiek – en deze trend zette zich de rest van de maand voort.”

Hij voegde eraan toe dat de matiging van de goudprijzen ook beleggers in fysieke staven en munten aan de zijlijn hield.

“Daardoor beleefde de groothandelsvraag naar goud de zwakste mei sinds 2020 – toen de vraag werd beïnvloed door de COVID-pandemie – en eindigde de maand 34% onder het 10-jarig gemiddelde,” zei Jia. “Niettemin hebben de goudopnames tot nu toe in 2024 736 ton bereikt, 35 ton hoger j/j.”

De premie die lokale kopers betaalden boven de wereldwijde spotprijzen daalde ook vorige maand. “Gemiddeld daalde de Chinese goudprijs premie naar $32/oz in mei, $10/oz lager m/m,” zei Jia. “De m/m-daling werd voornamelijk gedreven door een zwakkere groothandelsvraag.”

Maar ondanks alle andere dalende prijs- en vraagindicatoren, zagen de goud-ETF’s van het land in mei nog steeds aanhoudende instroom.

“Chinese goud-ETF’s voegden RMB1,8 miljard ($253 miljoen) toe in mei, de zesde opeenvolgende maandelijkse instroom,” merkte Jia op. “Mei bracht het totale beheerd vermogen (AUM) naar RMB48 miljard ($6,7 miljard), een nieuw record, en de collectieve holdings stegen met 3 ton tot 87 ton, ook het hoogste ooit.”

Jia zei dat dalende aandelenkoersen, zwakte van de yuan en een daling van de rendementen op Chinese staatsobligaties samen de beleggers richting goud duwden.

“Interessant is dat we tegen het einde van de maand een versnelde instroom zagen toen de goudprijs corrigeerde, wat tekenen vertoonde van ‘op de dip kopen’, wat het hoofdpatroon was vóór 2020,” zei hij. “Chinese fondsen hebben jaar-tot-datum RMB14 miljard ($2 miljard) aangetrokken, waardoor het totale beheerd vermogen en de holdings respectievelijk 41% en 65% zijn gestegen.”

Natuurlijk was het grote nieuws van afgelopen vrijdag de aankondiging dat de goudreserves van de People’s Bank of China (PBoC) in mei onveranderd bleven, wat een einde maakte aan de 18 maanden durende koopgolf.

“De goudreserves van de PBoC bedroegen eind mei 2.264 ton; de eerste maand waarin geen aankondiging van goudinkopen is geweest sinds november 2022,” schreef Jia. “Goud maakt nu 4,93% uit van de totale officiële reserves van China, het hoogste ooit dankzij de sterke goudprijs in mei. De PBoC verklaarde dat de goudreserveverhoging tot nu toe dit jaar 29 ton bedraagt, wat een stijging van 1,3% vertegenwoordigt in dezelfde periode.”

De WGC merkte ook op dat de import in april marginaal lager was, waarbij consumenten aan de zijlijn bleven omdat de lokale goudprijzen dicht bij recordhoogtes bleven.

“Goudimporten naar China bedroegen 77 ton in april, 8 ton lager m/m en een daling van 24 ton j/j,” zei Jia. “We denken dat dit voornamelijk het gevolg was van zwakkere vraag naar gouden sieraden tijdens de maand.”

“Niettemin hielden de import relatief goed stand tijdens de afgelopen maanden toen de goudprijs steeg – de kracht van de investeringsvraag heeft de vertraging in de consumptie van gouden sieraden gedeeltelijk gecompenseerd,” zei hij.

Vooruitkijkend zei Jia dat hoge prijzen “de consumptie van gouden sieraden kunnen blijven onderdrukken en consumenten verder kunnen afleiden naar lichtere en goedkopere producten,” en voegde daaraan toe dat ze “niet verwachten dat de groothandelsvraag zal aantrekken tot midden tot eind Q3, wanneer fabrikanten en detailhandelaren aanvullen voor de verkoopboost tijdens de Nationale Feestdag.”

Met betrekking tot de terugval in de verkoop van staven en munten zei hij dat de WGC gelooft dat verhoogde geopolitieke risico’s, evenals het feit dat goud een sterk presterend niet-RMB en wereldwijd activum is geweest, investeerders moeten blijven aantrekken” maar dat op korte termijn “de investeringsvraag naar goud negatief beïnvloed kan worden door de recente prijsdaling – wat onbesliste investeerders aan de zijlijn kan duwen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *