De petrodollar-overeenkomst tussen de VS en Saoedi-Arabië is afgelopen en dat blijft niet zonder gevolgen

De gevestigde financiële wereldorde van de afgelopen 50 jaar maakt nu een overgang naar een nieuw en onbekend paradigma, nu de petrodollar-overeenkomst tussen de VS en Saoedi-Arabië afgelopen zondag is verlopen.

De term ‘petrodollar’ beschreef de rol van de Amerikaanse dollar (USD) als de valuta die werd gebruikt voor transacties in ruwe olie op de wereldmarkt. Dit gaat terug tot het begin van de jaren 70, toen de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië een deal sloten kort nadat de VS de goudstandaard hadden verlaten – en de overeenkomst heeft verstrekkende gevolgen gehad voor de wereldeconomie.

De petrodollar-overeenkomst kwam tot stand na de oliecrisis van 1973. Het bepaalde dat Saoedi-Arabië zijn olie-export uitsluitend in Amerikaanse dollars zou prijzen en zijn overtollige olie-inkomsten zou investeren in Amerikaanse staatsobligaties. In ruil daarvoor boden de VS militaire steun en bescherming aan het koninkrijk.

Dit hielp de USD zijn positie als wereldreservemunt te versterken en luidde een periode van welvaart in voor Amerikanen, die profiteerden van het feit dat zij de voorkeursmarkt waren voor wereldwijde bedrijven om hun producten te verkopen. Bovendien heeft de instroom van buitenlands kapitaal in Amerikaanse staatsobligaties bijgedragen aan lage rentetarieven en een robuuste obligatiemarkt.

Dat alles staat nu op het punt te veranderen nu Saoedi-Arabië verder wil kijken dan een exclusieve relatie met de VS – zoals blijkt uit het feit dat het koninkrijk een van de nieuwste leden van het BRICS-blok is geworden.

Hoewel velen wijzen op escalerende wereldwijde spanningen en verschuivende geopolitieke allianties als de aanleiding voor het laten verlopen van de overeenkomst, hebben veranderingen in de machtsdynamiek van de wereldwijde oliemarkt ook een cruciale rol gespeeld in deze ontwikkeling, aangezien de wereld overstapt op alternatieve energiebronnen.

De opkomst van hernieuwbare energie en aardgas heeft het afgelopen decennium de wereldwijde afhankelijkheid van olie gestaag verminderd, en zelfs olie-rijke landen zoals Saoedi-Arabië zijn geëvolueerd.

Het Saoedisch koninkrijk is op schema om tegen 2030 de helft van zijn elektriciteit te genereren met hernieuwbare energie en aardgas, en plant om 10 miljard bomen te planten als onderdeel van een groter doel om tegen 2060 netto nul uitstoot te bereiken. Om dit te bereiken, hebben ze meer dan 80 publieke en private sectorinitiatieven geïmplementeerd, goed voor een investering van meer dan $188 miljard.

Hun beslissing om die richting in te slaan is ook beïnvloed door de opkomst van nieuwe olieproducerende landen, zoals Brazilië en Canada, die de traditionele dominantie van het Midden-Oosten hebben uitgedaagd.

Hoewel veel analisten zeggen dat de dreiging voor de status van de USD als reservemunt overdreven is, erkennen de meeste dat het verlopen van de petrodollar-overeenkomst op lange termijn het potentieel heeft om de USD te verzwakken en daarmee de Amerikaanse financiële markten.

Op dit moment accepteert het koninkrijk nog steeds Amerikaanse dollars in ruil voor olie, maar enkele van ’s werelds grootste economieën proberen dat te veranderen, met name China. China probeert al jaren actief om Saoedi-Arabië zover te krijgen dat het de yuan accepteert voor olieverkopen, en hoewel het koninkrijk tot nu toe heeft afgezien van de overstap, hebben ze aangegeven open te staan voor het idee.

Volgens de digitale nieuwsdienst Sputnik: “Bijna 80 procent van de wereldwijde olieverkopen wordt geprijsd in dollars. Echter, Rusland, Iran, Saoedi-Arabië, China en anderen verschuiven steeds meer naar lokale valuta’s in de energiemarkt. In 2023 werd 20 procent van de wereldwijde olie gekocht in andere valuta’s, volgens de Wall Street Journal.”

De toelating van de Saoedi’s tot het BRICS-blok heeft het potentieel om deze beslissing te beïnvloeden. Als Saoedi-Arabië verder gaat dan de USD, zou dat de dominantie van de valuta in de oliemarkt aanzienlijk verzwakken – en daarmee zijn positie op het wereldtoneel. Een daling van de wereldwijde vraag naar de dollar kan resulteren in hogere inflatie, hogere rentetarieven en een zwakkere obligatiemarkt in de Verenigde Staten.

Sputnik zei: “Als wereldspelers het gebruik van Amerikaanse dollars aanzienlijk verminderen, zal het vermogen van de VS om dollar-schuld uit te geven en dollars te verdienen voor export afnemen, en zal de economie van het land krimpen, volgens internationale economen.”

De belangrijkste redenen om op dit moment niet over te schakelen zijn de stabiliteit en de wereldwijde acceptatie van de Amerikaanse dollar. Terwijl de USD-voor-olie status quo voorlopig van kracht blijft, vertegenwoordigt het verlopen van de petrodollar-overeenkomst een significante verschuiving in de mondiale machtsdynamiek en benadrukt het de veranderende energielandschap en de groeiende invloed van opkomende economieën.

Bewijs dat de VS het belang begrijpen van het onderhouden van een sterke relatie met Saoedi-Arabië is te vinden in berichten dat de regering-Biden dicht bij het finaliseren van een verdrag met het Saoedisch koninkrijk is dat de VS zou verplichten hen te helpen verdedigen als onderdeel van een deal die is gericht op het bevorderen van diplomatieke banden tussen Saoedi-Arabië en Israël.

Zoals gerapporteerd door Reuters: “De mogelijke deal, die al weken wordt besproken door Amerikaanse en andere functionarissen, maakt deel uit van een breder pakket dat een Amerikaans-Saoedisch civiel nucleair pact, stappen richting de oprichting van een Palestijnse staat en een einde aan de oorlog in Gaza, waar maanden van wapenstilstandsinspanningen niet hebben geleid tot vrede, zou omvatten.”

Het verdrag, bekend als de Strategic Alliance Agreement, zou een tweederde meerderheid in de Amerikaanse Senaat nodig hebben om te worden goedgekeurd. Volgens Amerikaanse en Saoedische functionarissen is het ontwerpakkoord losjes gemodelleerd naar het wederzijdse veiligheidsverdrag van Washington met Japan.

In ruil voor de Amerikaanse toezegging om Saoedi-Arabië te verdedigen bij een aanval, zou het ontwerpakkoord Washington toegang geven tot Saoedisch grondgebied en luchtruim om Amerikaanse belangen en regionale partners te beschermen, volgens de Wall Street Journal.

Effect op USD, Bitcoin en goud

“Het einde van de VS-Saoedische petrodollar-overeenkomst zou waarschijnlijk een minimaal effect hebben op de USD,” zei Daniel Krupka, Hoofd Onderzoek bij Coin Bureau, in een notitie aan Kitco Crypto. “Dit komt omdat Saoedi-Arabië waarschijnlijk de niet-USD valuta’s die het ontvangt voor oliebetalingen toch zou omzetten in USD.”

“Hoewel een BRICS-valuta enigszins kan worden geaccepteerd, zou het niet het niveau van acceptatie kunnen bereiken dat vergelijkbaar is met dat van de USD, goud of Bitcoin zonder ondersteund te worden door een stabiele economie,” voegde hij eraan toe. “Geen van beide partijen profiteert op korte termijn van het einde van de overeenkomst, omdat het effectief dingen alleen maar compliceert. Op lange termijn zou het Saoedi-Arabië minder afhankelijk kunnen maken van de USD, afhankelijk van wat het land doet met zijn niet-USD opbrengsten.”

Met betrekking tot het ontwerpakkoord zei Krupka dat het “de bilaterale relatie op strategisch niveau zou kunnen handhaven, maar het vervangt niet direct het economische aspect van de petrodollar-deal.”

Hij merkte ook op dat de “Saoedische Riyal gekoppeld is aan de USD,” wat betekent dat “Saoedi-Arabië USD nodig heeft om zijn valuta te ondersteunen.”

“Het einde van de overeenkomst zou echter slecht kunnen zijn voor de USD in zoverre dat Saoedi-Arabië besluit om deze niet-USD valuta-opbrengsten om te zetten in andere activa, zoals goud of BTC,” suggereerde Krupka. “Meer diversificatie van Saoedische activa naar goud of Bitcoin zou kunnen helpen om prijzen op te drijven, hoewel dit afhangt van de mate van diversificatie.”

“De symboliek van het einde van de VS-Saoedische petrodollar-overeenkomst markeert een verschuiving naar een toekomst die verder economisch en geopolitiek gefragmenteerd is,” zei Brian Mahoney, medeoprichter van Acre, in een notitie gedeeld met Kitco Crypto. “Het betekent dat de wereldvaluta voor topenergieactiva zoals olie niet langer alleen in dollars wordt geprijsd, waardoor de deur wordt geopend voor alternatieve activa.”

“Bitcoin zou logisch zijn als een activum om te verkennen voor toekomstige adoptie, gezien zijn banden met energiebedrijven (door zijn proof of work consensusmechanisme) en het feit dat het het belangrijkste digitaal-native activum is op basis van marktkapitalisatie in een steeds digitalere wereldeconomie,” voegde hij eraan toe.

Hoewel de details over de toekomst van een BRICS-valuta schaars zijn, zei de Russische president Vladimir Poetin gisteren: “Binnen BRICS werken we aan het vormen van een onafhankelijk betalingssysteem, vrij van politieke druk, misbruik en externe sanctie-interferentie.”

Sommigen hebben gesuggereerd dat een BRICS-valuta zou kunnen worden ondersteund door een mandje van grondstoffen, waarvan goud een onderdeel zou zijn – wat waarschijnlijk gunstig zou zijn voor de goudprijzen.

De meeste analisten zijn van mening dat het jaren zal duren voordat de USD zijn status als reservemunt verliest, maar X-gebruiker Bullion Buzz benadrukte de aanhoudende versnelling van de overgang weg van westerse valuta’s te midden van de toename van geopolitieke spanningen.

Jaime Carrasco, Senior Investment Advisor en Senior Portfolio Manager bij Canaccord Genuity Financial, zei: “Wat belangrijk is voor elke westerse investeerder is het feit dat de #Petrodollar wordt vervangen in #olieverkopen met het #goud converteerbare #Petroyuan contract, en ik ben ervan overtuigd dat Saoedi-Arabië, de VAE en Iran, net als Rusland, graag #goud zullen accepteren in handelsafwikkelingen voor hun olie in plaats van USD.”

In reactie op een bericht van Gold Telegraph dat benadrukt dat “Goud de euro heeft ingehaald in wereldwijde internationale reserves,” zei Carrasco: “Geweldige infographics die één vraag oproepen, tegen welke prijs zal het zijn wanneer het de machtige USD inhaalt?”

Hij merkte ook op dat “Saoedi-Arabië heeft aangekondigd dat ze zullen toetreden tot het mBridge-betaalsysteem van de Bank for International Settlements en daarmee het petrodollarsysteem als het enige betaalsysteem voor energie zullen verlaten.”

En X-gebruiker Doctor Profit zei dat het einde van de overeenkomst zou leiden tot meer schuldcreatie in de VS, wat uiteindelijk zou leiden tot een toename van inflatie.

“Het is meer een langetermijnstijging,” voegde hij eraan toe. “Effecten van deze verandering zullen zichtbaar zijn in 8-12 maanden vanaf vandaag. Het resultaat is stijgende inflatie en hogere prijzen voor alles, inclusief aandelen, BTC, onroerend goed en goud.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *