De wereld zal hoe dan ook meer goud nodig hebben

Blackbox (of de algoritmische handel) goudhandelaren, die vertrouwden op de aankopen van de Chinese centrale bank, raakten vorige week even in paniek toen uit gegevens van de People’s Bank of China bleek dat deze vorige maand zijn reserves niet had verhoogd, waarmee een 18 maanden durende koopgolf eindigde.

Maar dat is eigenlijk klinkklare onzin.

Gezien alle geopolitieke onzekerheid wereldwijd is het absurd te denken dat China klaar is met het kopen van goud.

De groeiende trend van deglobalisatie vertelt een heel ander verhaal.

“Het is buitengewoon om te zien hoe snel we zijn gegaan van een situatie waarin globalisering onvermijdelijk leek naar een situatie waarin dit vandaag de dag steeds onmogelijker lijkt,” zei Perrin Beatty, een voormalig minister van de Progressieve Conservatieve Partij en president en CEO van de Canadian Chamber of Commerce, tijdens een paneldiscussie.

Hoewel de Amerikaanse dollar naar verwachting de wereldwijde reservevaluta zal blijven, zal deze toenemende concurrentie ondervinden.

Analisten herhalen voortdurend dat goud een groeiende rol zal spelen in een multipolaire valuta-wereld, omdat het een van de meest liquide monetaire activa blijft op de wereldwijde financiële markten.

We zien al de verminderde rol van de Amerikaanse dollar op het wereldtoneel. Vorige week werd het handelsakkoord tussen de VS en Saoedi-Arabië, dat de petrodollar vestigde, niet verlengd.

De afgelopen 50 jaar domineerde de Amerikaanse dollar de wereldhandel, aangezien de twee naties overeenkwamen om olie in Amerikaanse dollars te prijzen. Deze overeenkomst vestigde de dollar als de wereldwijde reservevaluta en luidde een tijdperk van voorspoed in voor Amerikanen; in ruil daarvoor verleenden de VS militaire steun en bescherming aan het koninkrijk.

Saoedi-Arabië’s stappen om verder te kijken dan de USD komen omdat het toetreedt tot een nieuwe handelsblok met uitgebreide BRICS-landen: Brazilië, Rusland, India, Zuid-Afrika, Iran, Egypte, Ethiopië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Tijdens de conferentie in Montreal zette Ali Borhani, Managing Director van 3Sixty Strategic Advisors Ltd en medeoprichter en gastheer van de BRI Dialogues, het uitgebreide handelsblok in perspectief en merkte op dat mensen moeten erkennen dat de wereld is veranderd.

“De helft van de wereldbevolking woont in de BRICS+ landen. Tweederde van de wereldhandel vindt plaats in BRICS+. BRICS voegen jaarlijks 74 miljoen consumenten toe,” zei Borhani tijdens de paneldiscussie.

“De grootste kopers van energie en de grootste verkopers van energie bevinden zich in het mondiale Zuiden en onder de BRICS. Dus we kijken naar de herstructurering van energie, financiën, toeleveringsketen en technologie.”

Vanwege deze verregaande geopolitieke verschuivingen is het vrij eenvoudig om een eenvoudig argument te maken voor goud als wereldwijde valuta. Veel analisten hebben opgemerkt dat goud het beste neutrale activum blijft om handelsonevenwichtigheden te vereffenen.

Dus het is niet alleen China dat meer goud zal moeten kopen; landen over de hele wereld, vooral die in opkomende markten die zo sterk hebben vertrouwd op de Amerikaanse dollar, zullen hun goudreserves moeten heropbouwen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *