U.S. Treasuries zullen tegen 2030 als wereldwijde reserves worden afgestoten

Volgens Luke Gromen, oprichter en president van Forest for the Trees (FFTT), zullen Amerikaanse staatsobligaties tegen 2030 worden afgestoten als wereldwijde reserves, omdat de Amerikaanse dollar wordt herprijsd vanaf overgewaardeerde niveaus. Dit zal volgens hem leiden tot een verdrievoudiging van de goudprijzen en een zesvoudige stijging van de Bitcoin-prijzen.

Gromen is van mening dat de economische beleidsmaatregelen van de afgelopen 40 jaar letterlijk worden omgedraaid in de VS. Dit zal een enorme impact hebben op alles, van Amerikaanse staatsobligaties en de dollar tot goud en Bitcoin.

De VS is de afgelopen decennia goed geworden in het exporteren van staatsobligaties en slecht in het exporteren van andere producten. Volgens Gromen is dit nu aan het veranderen. “Wat Janet Yellen en nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan je vertellen, is dat het in het belang van de nationale veiligheid is om uit het obligatie-exportbedrijf te stappen en weer in het exporteren van goederen te stappen,” zei Gromen.

“Maar dat kunnen we niet zonder een veel zwakkere dollar, en de prijs van goud zal dat bepalen. Je ziet dat Janet Yellen 40 jaar economische orthodoxie in de prullenbak gooit.”

Gromen legt uit dat het dollarsysteem zoals we dat kennen aan het doodbloeden is, waarbij Amerikaanse staatsobligaties hun positie als ’s werelds primaire reserve-activa verliezen. Dit is de reden waarom de dollar zal worden herprijsd. Echter, Gromen sluit uit dat de USD zal worden vervangen, en stelt dat het de wereldwijde reservevaluta zal blijven.

Sinds 2014 heeft de Amerikaanse schatkistmarkt zijn aandeel als primair wereldwijd reserve-activum verloren, omdat centrale banken wereldwijd $400 miljard aan staatsobligaties hebben verkocht en $600 miljard aan goud hebben gekocht. “Centrale banken zijn tien jaar geleden gestopt met het kopen van Amerikaanse staatsobligaties op netto basis, terwijl de Amerikaanse schuld niet is gestopt met groeien,” aldus Gromen.

Goud heeft dit jaar sterke winsten geboekt, met een stijging van 12,5% tot nu toe. Gromen voorspelt dat goud tot 2030 zal blijven stijgen. “Elk macro-economisch signaal wijst erop dat goud zal blijven stijgen. Je ziet dat de BRICS-landen in goud investeren en dat Yellen 40 jaar economische orthodoxie in de prullenbak gooit,” zei hij.

Gromen ziet ook een belangrijke rol voor Bitcoin in deze nieuwe omgeving van reserve-activa. “Bitcoin is een energiegebonden neutraal reserve-activum voor de mensen. Het is een digitaal goudachtig instrument. Meer dollarliquiditeit betekent een zwakkere dollar, en dat is goed voor Bitcoin,” zei Gromen. Hij sluit een zesvoudige stijging van Bitcoin in de komende zes jaar niet uit, omdat beleggers obligaties verkopen en activa kopen die hun waarde behouden. “Als goud 3X stijgt, zou ik niet verbaasd zijn als Bitcoin 6X stijgt. Ze kunnen allebei winnen,” voegde hij toe.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *